Fibromyalgia on syntymekanismiltaan huonosti tunnettu, reumatauteihin läheisesti liittyvä sairaus, joka oireilee laaja-alaisina, jatkuvina kipuina lihaksistossa ja nivelien alueella. Tyypillisesti kipuja ja kosketusarkuutta esiintyy kehon jokaisella neljänneksellä: sekä ylä- että alavartalolla ja sekä vasemmalla että oikealla puolella kehoa.
Kipuoireiden lisäksi fibromyalgia-oireyhtymään liittyvät tavallisina oireina myös uupuneisuus, unen häiriöt, lihasjäykkyys sekä niin sanottujen fibromyalgia-pisteiden aristus. Oireina voi olla myös esimerkiksi suolen, virtsateiden ja sydämen oireet sekä ahdistus ja masennus.
- Lue lisää fibromyalgian oireista.
Fibromyalgian tarkkaa syntytapaa ei tunneta. Nykykäsityksen mukaan taustamekanismina fibromyalgia-oireyhtymälle pidetään hermoston toiminnallisia muutoksia, kuten kivunsäätelyjärjestelmän herkistymistä sekä kipua vaimentavien hermoratojen heikentymistä.
- Lue lisäksi fibromyalgian hoidosta.
Kuitenkin lukuisia altistavia ja laukaisevia tekijöitä on kyetty tunnistamaan. Näitä ovat muun muassa ylipaino, riittämätön uni, liikkumattomuus ja henkinen stressi.
- Periytyykö fibromyalgia? Lue lisää fibromyalgiasta.
Lähteet:
Arokoski J. ym. (toim.). Fysiatria. Kustannus Oy Duodecim 2015.
Kalso E. ym. (toim.). Kipu. Kustannus Oy Duodecim 2009.
Hannonen P & Mali M. Fibromyalgia. Lääkärin käsikirja. Kustannus Oy Duodecim 2016.
Mustajoki P. Tietoa potilaalle: Fibromyalgia, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2017.
Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin, Suomen Anestesiologiyhdistyksen ja Suomen Yleislääketieteen yhdistyksen asettama työryhmä. Kipu. Käypä hoito-suositus, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2015.