Terve.fi

Näitä sairauksia lääkärikään ei aina osaa diagnosoida oikein

Näitä sairauksia lääkärikään ei aina osaa diagnosoida oikein
Kun koet epämääräistä kipua, omituisia vatsanväänteitä tai muita selittämättömiä oireita, diagnoosin löytyminen voi olla vaikeaa.
Julkaistu 2.9.2014

Kun koet epämääräistä kipua, omituisia vatsanväänteitä tai muita selittämättömiä oireita, diagnoosin löytyminen voi olla vaikeaa. Joidenkin sairauksien huomaaminen vaatii lääkäriltäkin malttia ja tarkkaavaisuutta. CNN listasi näistä viisitoista.

1. Ärtyneen suolen oireyhtymä

Jotkut sairaudet ovat vaikeita todeta niiden oireiden perusteella, joten yleensä diagnoosi joudutaan siinä tapauksessa tekemään rajaamalla muita sairauksia pois. Ärtyneen suolen oireyhtymän oireet: vatsakivut, ripuli / ummetus kestävät yleensä kauan ja niiden voimakkuus vaihtelee syödyn ravinnon mukaan.

2. Keliakia

Gluteenin aiheuttaman immuunireaktion huomaamiseen voi mennä vuosia, koska osa potilaista ei kärsi ripulista tai painon putoamisesta.

3. Fibromyalgia

Lihaksien ja sidekudosten epämääräinen kipuilu voi olla merkki fibromyalgiasta, mutta kuten ärtyneen suolen oireyhtymässäkin, sen diagnosointi yleensä tapahtuu rajaamalla muita sairauksia pois.

4. Nivelreuma

Nivelreumaan sairastuu vuosittain noin 1 700 suomalaista. Alkuoireisiin kuuluvat yleiskunnon lasku, sairauden tunne, väsymys ja nivelten aamujäykkyys, joten diagnosointi voi olla vaikeaa.

5. MS-tauti

MS-taudin yleisimmät alkuoireet ovat näön hämärtyminen toisessa silmässä ja tuntoaistin häiriintyminen, joka ilmenee puutuiluna tai outoina tuntemuksina. Lisäksi oireilu voi olla lihasheikkoutta, huimausta tai puhehäiriöitä. Tyypillistä MS-taudissa on aaltomaisuus, kun vanhat oireet pahenevat välillä tai syntyy uusia oireita.

6. Lymen tauti eli borrelioosi

Punkin puremasta tarttuva borrelioosi on yleensä helppo tunnistaa rengasmaisesta ihottumasta, mutta kaikki eivät saa puremasta ihottumaa. Muu oireilu, kuten väsymys, päänsärky ja nivelkivut on helppo sekoittaa johonkin muuhun sairauteen, jos punkinpuremaa ei olla huomattu.

7. Lupus / SLE / Punahukka

SLE on sidekudossairaus, jossa autoimmuunireaktio vaurioittaa kudoksia. Oireet vaihtelevat paljon kuumeilusta, nivelarkuudesta ja -turvotuksesta poskissa esiintyvään perhosihottumaan. Ilman ihottumaa sairaus on suhteellisen vaikeasti tunnistettavissa.

8. Polykystiset munasarjat

Munasarjojen monirakkulaoireyhtymää tavataan noin 5-10 prosentilla naisista. Sen yleisimpiä oireita mm. ovat niukat tai runsaat kuukautiset, hedelmättömyys, vatsalihavuus, akne ja alopesia. Diagnoosikeinoja on useita, mutta yleensä kystat löydetään ultraäänitutkimuksella. Myös mieshormonien määrä on yleensä koholla, mikä voi johtaa lisääntyneeseen karvoitukseen ja sitä kautta diagnoosin tekemiseen.

9. Umpilisäkkeen tulehdus

Umpilisäkkeen tulehduksen oireet alkavat usein äkkinäisesti ja esiintyvät kovana vatsakipuna, huonovointisuutena ja vatsan kosketusarkuutena. Kaikilla umpilisäke ei kuitenkaan osoita samaan suuntaan, jolloin kipua voi tuntua eri paikassa.

10. Endometrioosi

Monet muuten täysin terveet naiset kärsivät kovista kuukautiskivuista ja alavatsan säryistä, joten ei ihme, että niitä aiheuttava endometrioosi diagnosoidaan usein väärin.

11. Migreeni

Kova päänsärky, johon liittyy mahdollisesti pahoinvointia, valoherkkyyttä ja oksentamista. Migreenistä pitkään kärsineelle oireet ovat tuttuja, mutta ensimmäistä kertaa lääkäriin sen vuoksi menevä potilas ei välttämättä huomaa kertoa kaikkia oireitaan, jolloin lääkäri voi luulla päänsäryn olevan jotain muuta kuin migreenin aiheuttamaa särkyä.

12. Sarjoittainen päänsärky

Tästä erittäin tuskaista sairaudesta kärsii noin 0,3 prosenttia väestöstä. Oireena on yleensä aamuyöstä alkava toispuoleinen, silmän seutuun paikantuva, erittäin kova päänsärky. Kohtaukset ilmaantuvat yleensä sarjoittain ja aiheuttavat liitännäisoireita, esimerkiksi  kyynelvuotoa tai nenän tukkoisuutta, jolloin kivun voi epähuomiossa diagnosoida esimerksiksi allergian aiheuttamaksi ontelosyntyiseksi päänsäryksi.

13. Kilpirauhasen vajaatoiminta

Kilpirauhasen vajaatoiminta aiheuttaa elimistössä laaja-alaisia metabolisia ja entsymaattisia häiriöitä. Oireita ovat muun muassa aineenvaihdunnan hidastuminen, turvotus, muistin heikkeneminen, lisääntynyt unen tarve ja masennus. Koska oireita on paljon, diagnoosin tekeminen on usein vaikeaa.

14. Kakkostyypin diabetes

Kakkostyypin diabetes ei pysy piilossa loppuelämää, ja hoitamattomana se voi olla hengenvaarallinen. Ennen puhkeamistaan se ei välttämättä kerro itsestään mitään, joten kannattaa käydä aikuisiällä tarkistuttamassa tilanne vuosittain.

15. Suolitulehdussairaudet

Esimerkiksi Crohnin tauti tai haavainen paksusuolen tulehdus aiheuttavat molemmat vatsakipua, ripulia, laihtumista ja kuumetta. Pelkkien oireiden mukaan sairaudet on helppo sekoittaa esimerkiksi ärtyneen suolen oireyhtymään.

Lähde: CNN.com

Kommentoi »