Terve.fi

Kipusignaalit menevät sekaisin fibromyalgiaa sairastavan aivoissa

Kipusignaalit menevät sekaisin fibromyalgiaa sairastavan aivoissa
Julkaistu 19.11.2013

Tutkijat tekivät havaintonsa kuvaamalla magneettikuvauksella 31 fibromyalgiaa sairastavan ja 14 terveen verrokin aivoja kipua tuottavan kokeen aikana. Kokeen tarkoitus oli selvittää mitä koehenkilöiden aivoissa tapahtuu heidän odottaessaan kivun alkamista ja päättymistä.

Terveisiin verrattuna kivun ja sen lieventymisen odottaminen aiheutti selvästi pienemmän reaktion fibromyalgiaa sairastavien aivo-alueilla, jotka vastaavat kivun säätelystä. Tämä havaittiin mm. ventraalisessa keskiaivojen peitteessä, joka osallistuu palkkion ja rangaistuksen tuntemusten käsittelyyn.

Tulokset voivat osin selittää miksi fibromyalgiaa sairastavat ovat epätavallisen herkkiä kivulle sekä miksi kipulääkkeet eivät tehoa heidän kipuihinsa. Havainnot pitää kuitenkin vahvistaa lisätutkimuksissa ennen kuin tästä saadaan varmuus.

Fibromyalgia on krooninen kipuoireyhtymä, jota sairastavien kipukynnys on merkittävästi alempi kuin terveiden. Tämän takia potilaat kokevat jatkuvia kipuja eri puolilla kehoa. Lisäksi heillä on väsymystä ja muita oireita. Fibromyalgiaa sairastaa noin 2–4 ihmistä sadasta.

Tutkimus julkaistiin Arthritis & Rheumatism -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

Copyright Duodecim 2013

Lue myös:

1 kommentti