Silmäpussit
Silmien turvotus voi johtua kuukautisia edeltävistä hormonimuutoksista. Allergia ja silmätulehdus aiheuttavat turvotuksen ohella muitakin oireita, kuten punoitusta ja rähmimistä. Suolainen iltapala näkyy seuraavana aamuna usein silmissä. Vähä uni ja ikääntyminen lisäävät silmäpusseja.
Hoida silmäpusseja näin:
- Suosi vähäsuolaista ruokaa ja nuku riittävästi.
- Laita silmien päälle jääkaappikylmät teelusikat tai viileät kamomillateepussit ja anna niiden vaikuttaa vartin verran. Kylmennettävää silmämaskia myy muun muassa Oriflame.
- Silmänympärysvoiteissa turvotukseen käytetään esimerkiksi kofeiinia. Liika voide saattaa kuitenkin jopa turvottaa silmiä.
- Lymfaterapia auttaa esimerkiksi leikkausturvotukseen. Voit itse painella silmänalusia kevyesti sisänurkasta kohti ulkoreunaa.
Ilmapallovatsa
Turvotus on vatsavaivoista yleisimpiä. Se lisääntyy usein päivän mittaan ja pahenee yleensä syömisen jälkeen. Syitä on monia. Suolistossa voi olla paljon kaasua tai kaasu voi liikkua poikkeavasti.
Ärtyvän suolen oireyhtymässä suolisto on kipuherkkä ja pienikin määrä kaasua tuntuu ikävältä. Joskus pallealihas voi tilapäisesti osittain supistua ja laskeutua niin, että vatsanpeitteet pullistuvat.
Vatsalihakset voivat myös olla niin heikot, että vatsa pömpöttää. Maksasairaus voi kerryttää vatsaonteloon nestettä.
Hoida turvonnutta vatsaa näin:
- Vähennä kaasua tuottavien ruokien syömistä. Etenkin pavut, herneet, kaali, sipuli ja tuore ruisleipä lisäävät turvottelua. Myös sorbitoli, ksylitoli ja fruktoosi tuottavat kaasuja. Totuta vatsa vähitellen kuituihin, kuten täysjyvätuotteisiin ja leseisiin.
- Varo ilman nielemistä, syö ja juo rauhallisesti. Vältä purukumia ja hiilihappojuomia. Myös stressi ja ahdistus saavat nielemään ilmaa.
- Syö vähän, mutta usein. Turvotus voi johtua liian isoista aterioista.
- Vähennä runsasrasvaisten ruokien syömistä, koska rasva hidastaa mahalaukun tyhjenemistä. Jos kärsit ummetuksesta, juo runsaasti nestettä ja liiku. Laktuloosityyppiset ummetuslääkkeet lisäävät herkästi ilmavaivoja.
- Selvitä imeytymishäiriöt lääkärillä. Laktoosi-intoleranssin ja keliakian yksi oire on turvotus. Ruoka-allergiasta ei yleensä ole aikuisella kysymys, koska ruoka-allergiat häviävät usein iän myötä.
- Karista ylipaino. Turvotus voi johtua lihomisesta, koska ylipaino kasvattaa vatsaontelopainetta.
- Probiootit eli suolen suotuisaa toimintaa edistävät bakteerit saattavat lievittää turvotusta, mutta ihanteellisinta bakteeriyhdistelmää ei tiedetä. Lakto- ja bifidobasilleja on tutkittu eniten.
- Hoida stressiä, sillä se lisää ruokahimoja ja rasvan varastoitumista vatsaonteloon. Kognitiivinen käyttäytymisterapia muuttaa ajattelu- ja toimintatapoja ja voi auttaa myös vatsan turvotukseen. Myös rentoutumisharjoituksista saattaa olla apua.
- Kokeile luontaistuotekaupoissa myytäviä entsyymivalmisteita. Esimerkiksi alfagalaktoosi vähentää papuaterioiden kaasuntuottoa. Apteekin itsehoitovalmisteista lääkehiili ja dimetikoni eivät tepsi turvotukseen.
- Lähde lenkille. Liikunta panee suolen sisällön liikkeelle ja purkaa stressiä. Vatsan ja lantionpohjan lihastreeni tukee rankaa ja voi vähentää mahan pömpötystä.
Lue myös: Apua, turvottaa – auttavatko luonnonlääkkeet?
Pölkkyjalat
Jalkojen turvotusta lisäävät esimerkiksi istuma- tai seisomatyö, lämpö, liikakilot sekä naisilla hormonitoiminta. Taipumus lisääntyy iän myötä.
Kovan kivun tai hengenahdistuksen ohella esiintyvä jalkojen äkkiturvotus voi olla laskimotukoksen, sydämen vajaatoiminnan tai ruusuinfektion oire. Mene pian lääkäriin.
Myös maksan, munuaisen ja kilpirauhasen toiminta pitää tutkia, jos jalat ovat usein turvonneet. Toispuoleista turvotusta voivat aiheuttaa esimerkiksi tulehdukset ja vammat.
Usein vaiva johtuu laskimo- tai imutietoiminnan häiriöistä, joille perimä altistaa. Laskimoissa ja imuteissä voi olla vajaatoimintaa tai imutie voi olla vaurioitunut.
Hoida turvonneita jalkoja näin:
- Käytä tuki- tai hoitosukkia etenkin, jos olet istuma- tai seisomatyössä. Pue tukisukat heti aamulla. Tukisukan paine tehostaa pohjelihaspumppua sekä laskimoiden ja imuteiden toimintaa. Hoitosukkia myyvät apteekit ja erikoisliikkeet.
- Pidä raajaa usein koholla. Aseta makuulla jalan alle tyynyjä tai kohota sängyn jalkopäätä.
- Harrasta liikuntaa ja taukojumppaa. Nouse varpaille ja laskeudu alas. Pyörittele, suorista ja koukista nilkkaa tai ranteita ja sormia. Taivuta jalkapohja ja varpaat kaarelle, suorista ne ja nosta varpaat ylös. Kestävyysliikunta parantaa verenkierron ja imusuoniston toimintaa.
- Hengitä syvään. Syvä palleahengitys vahvistaa imunestevirtausta.
- Mene lymfahoitoon, jossa imusuonijärjestelmää stimuloidaan kevyin pyörittävin ja pumppaavin ottein. Hoitajalta saat myös itsehoito-ohjeita.
- Levitä jaloille viilentävää geeliä. Se saattaa helpottaa oloa. Nesteenpoistolääkkeet eivät juuri tepsi laskimo- tai imutieperäiseen turvotukseen. Laskimoiden vajaatoiminnassa hevoskastanjauutteen hyödyistä on viitteitä. Valmistetta myydään apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa.
- Veden tai muun juodun nesteen määrä ei vaikuta terveellä ihmisellä turvotukseen. Juo kuitenkin päivässä riittävästi, noin 1–1,5 litraa nestettä, mieluiten vettä. Helle ja pitkät urheilusuoritukset lisäävät nesteen tarvetta.
- Suonikohjujen perinteinen leikkaus tai laser-, radiotaajuus- tai kovetushoidot voivat helpottaa turvotusta, jos turvotuksen syy on laskimovika. Pelkkään turvotukseen niitä ei käytetä, sillä hoito voi myös pahentaa oiretta.
- Painepuristushoito hoitaa vaikeaa turvotusta. Hoitava pussi kohdistaa raajaan pulssimaisen paineen. Hoitosukat ja -siteet säilyttävät tehoa.
Lue myös: Onko sinulla veritulppa jalassa? Tunnista oireet
Hormonipinkeys
Naisilla kehoon voi kertyä nestettä ennen kuukautisia, jolloin estrogeenin ja keltarauhashormonin määrä kehossa lisääntyy. Estrogeeni lisää myös rinnan sidekudosta kierron lopulla. Paino voi nousta, ja rinnat voivat olla pinkeät ja arat. Myös nilkat ja sormet voivat olla turpeat. Oireet helpottavat kuukautisten alettua. Vaiva on voimakkain 35–50 -vuotialla.
Hoida hormoniturvotusta näin:
- Vältä liikaa suolaa. Karsi ruokavaliosta myös rasvoja, kahvia ja alkoholia. Kuitupitoisia ruokia on hyvä lisätä.
- Liiku säännöllisesti. Liikunta panee vauhtia nesteisiin ja helpottaa painonhallintaa. Liikakilot lisäävät estrogeenin eritystä sekä rintojen kokoa ja turpeutta. Hyvät urheilurintaliivit vähentävät liikekipuja.
- Jos turvotus on hankalaa, kokeile nesteenpoistolääkitystä ennen kuukautisia. Luontaisia nesteenpoistajia ovat muun muassa kurkku, persilja, selleri ja ananas. Särkylääke helpottaa kipua.
- Joskus vaikea turvotus helpottuu loppukierron keltarauhashormonilääkityksellä. Myös yhdistelmähormoniehkäisy saattaa helpottaa oireita. Toisaalta se voi kerryttää joillekin nestettä ja painoa, ei kuitenkaan yli kahta kiloa.
- Masennuslääkkeistä serotoniinin takaisinoton estäjät hoitavat hankalia psyykkisiä PMS-oireita. Rintojen arkuus ja turvotuskin voivat lievittyä.
- Vaihdevuosien aikana kiertoon liittyvä turvotus ja arkuus helpottuvat, mutta hormonikorvaus voi tuoda ne takaisin. Paras on pienin mahdollinen estrogeeniannos, joka hillitsee vaihdevuosivaivat.
- Kalsiumlisä vähensi parissa tutkimuksessa PMS:n turvotusta, kipua, ruokahimoja sekä henkisiä oireita. Yhdysvaltalaistutkimuksessa myös vähärasvainen ja rasvaton maito sekä D-vitamiinin runsas saanti suojasivat oireilta.
- Tutkituta kyhmyinen tai jatkuvasti aristava rinta.
Lue myös: Hormoneja vaihdevuosiin vai ei?
Asiantuntijat sisätautien ja gastroenterologian erikoislääkäri Markku Hillilä, HYKS, verisuonikirurgi Mikko Tuuliranta, Keski-Suomen Keskussairaala, naistentautien, synnytysten ja lisääntymislääketieteen erikoislääkäri Katja Ahinko-Hakamaa, Tampereen Yliopistollinen sairaala, ja Vodder-lymfaterapeutti Mervi Liehu