Terve.fi

Voitko sinä saada veritulpan? Tunnista oireet!

Voitko sinä saada veritulpan? Tunnista oireet!
Turvotusta ja kipua vain toisessa jalassa? Veritulppa jalassa on salakavala ja hankala tunnistaa.
Julkaistu 10.11.2013

Olen palannut kotiin ulkomaan lennolta. Tuijotan jalkaani, joka on silminnähden turvonnut. Sukasta on jäänyt nilkkaan punainen jälki. Jalka tuntuu raskaalta ja väsyneeltä.

Apua, laskimo-oireita! Onko minulla veritulppa jalassa niin kuin poliitikoilla? Pitäisikö paisuneesta jalasta huolestua? Laskimotukokset ovat olleet julkisuudessa paljon esillä, sillä veritulppa on iskenyt moneen työssään paljon istuvaan ja lentomatkaavaan kansanedustajaan, kuten keskustan Matti Vanhaseen, Juha Sipilään ja Annika Saarikkoon.

Monen muunkin työ vaatii kököttämään tuntikausia päivässä, pahimmillaan istutaan polvet rutussa ahtaassa lentokoneessa tai tietokone sylissä linja-autossa. Vietämme yhä enemmän päiviä olosuhteissa, jotka panevat juuri alaraajojen verenkierron ahtaalle.

Veritulppa on syvä laskimotukos

Veritulppa on laskimoon muodostunut verihyytymä. Jalkaan tullut tukos etenee yleensä heti tai viimeistään viikkojen kuluessa keuhkoihin.

Jalkojen veritulpasta voi aiheutua hengenvaarallinen keuhkoveritulppa. Miten todellinen tulppavaara on tavalliselle suomalaiselle ja miten omaa riskiä voi pienentää – tai edes arvioida?

Veritulppa uhkaa myös nuoria

Turun yliopiston sisätautiopin professori Risto Kaaja on työskennellyt pitkään veritulppien hoidon parissa Helsingin ja Satakunnan sairaaloissa.

Kaaja ei kaunistele asiaa. Keuhkoveritulppa tappaa yhtä usein kuin aivohalvaus ja on toiseksi yleisin välitön kuolinsyy sydänveritulpan jälkeen.

– Turvotus ja kipu useimmiten vain toisessa jalassa on hyvä ottaa aina vakavasti. Veritulppa voi olla hyvin salakavala, hän sanoo.

Pitkälle edennyt tukos eli keuhkoveritulppa todetaan vuosittain noin kahdellatuhannella suomalaisella. Kaajan mukaan veritulppa on myös monen mystisen äkkikuoleman takana.

– Dramaattisen veritulpasta tekee se, että tukos ei vaani vain vanhempia ihmisiä, vaan veritulppa voi tulla myös nuorille, tosin onneksi harvemmin.

Ylipaino ja liikkumattomuus lisäävät veritulppia

Laskimo-ongelmat lisääntyvät samaa tahtia ylipainon, liikkumattomuuden ja lentomatkailun kanssa.

– Helsingin Haartmanin sairaalan päivystykseen hakeutuu pitkien Bangkokin-lentojen jälkeen naisia, joilla on jalassa pohje- tai nivuskipuja, professori Risto Kaaja sanoo.

Ja hyvä että hakeutuu, sillä tukos löytyy usein kokeneen lääkärin tekemässä ultraäänitutkimuksessa. Hoito on helppo: verta ohentavalla lääkityksellä laskimotukoksen kasvu estyy ja oma elimistö liuottaa sen hiljalleen pois.

Yhden jalan pohjekipu varoittaa

Laskimotukoksesta tekee kinkkisen se, että oireita ei aina ole tai niitä ei huomaa.

Turvonnut, raskas ja kipeä jalka on usein ainoa merkki tukoksesta. Laskimotukoskipu on tyypillisesti toispuolinen, äkillinen ja etenevä. Kipu tuntuu syvällä pohkeessa ja pahenee varpaille noustessa.

– Pohjekipu on syvemmällä kuin tavallinen lihassärky ja tuntuu enemmän paineelta.

Kaaja muistuttaa, että jalat saattavat kipeytyä muistakin syistä, esimerkiksi liiasta rasituksesta, joten kyse ei ole tietenkään aina jalan veritulpasta. Jos kuitenkin tietää, ettei ole venäyttänyt pohjettaan, on syytä epäillä tukosta.

Onko suvussasi ollut tukoksia?

Tärkeintä on selvittää, kantaako perinnöllistä tukos­herkkyyttä. Salakavalin riski piilee juuri geeneissä.

Siksi on hyvä olla tietoinen sukulaisten taudeista ja vaivoista. Onko heillä ollut veritulppa jalassa? Oman laskimotukosriskin voi tarkistaa pyytämällä lääkäriltä lähetteen ja käymällä omalla kustannuksellaan tukostaipumustutkimuksessa Punaisen Ristin Veripalvelussa.

– Veritulppa on summapeliä. Mitä enemmän riskitekijöitä on, sen suurempi on tukosvaara. Jos tuntee riskit, tukosalttiutta voi hallita paremmin.

E-pillerit lisäävät naisten riskiä

Laskimotulppaan menehtyvä on todennäköisemmin iäkäs vuodepotilas kuin yleisterve nuori ihminen.

Silti myös nuoremmat, erityisesti naiset, kuuluvat riskiryhmään. Veritulppariski kytkeytyy estrogeeniin, sillä raskaana olevat ja estrogeenia sisältäviä hormonivalmisteita käyttävät naiset saavat veritulpan muita herkemmin. E-pillereiden lisäksi myös ehkäisyrenkaat, -laastarit ja hormonikorvaushoidot lisäävät alttiutta.

Kaajan mukaan isoimmat riskit ovat kuitenkin raskaus, pitkään vuoteenomana oleminen, nivel- ja polvileikkaukset, ylipaino ja yksinkertaisesti pitkä paikallaanolo.

Pinnallinen tukos suonikohjuun

Alaraajoista sydämeen palaava verenkierto on hitainta pitkään istuessa ja paikallaan ollessa, ja siksi hyytymä iskee yleensä juuri jalkaan.

Kaajan mukaan tukos on aina häiriötila elimistössä – veri hyytyy jostain syystä liian herkästi. Syy voi olla esimerkiksi perinnöllinen häiriö veren hyytymistekijässä.

Myös suonikohjut kertovat, että laskimot eivät toimi ihanteellisesti. Juuri suonikohjuun voi syntyä pinnallinen laskimotulehdus. Kohjut eivät silti suoraan ennusta veritulppaa.

Lennolla jalkoja turvottaa paitsi paikallaanolo, myös lentokoneessa vallitseva alipaine.

Tukisukat pitkälle lennolle

Jalkojen veritulppaa kannattaa Kaajan mukaan ehkäistä näin: tukisukat jalkaan pitkille, yli neljän tunnin lennoille. Jaloitteluun ja riittävään nesteiden juomiseen kannattaisi myös suhtautua tosissaan.

– Nestevajeen takia laskimotulppa voi yllättää myös rankkaa urheilua harrastavan.

Tunnista veritulppa jalassa:

  • Toinen sääri turpoaa. Laskimotukos syntyy syvälle kudoksiin, joten se ei yleensä näy päälle päin muuten kuin turvotuksena.
  • Kipu on syvällä pohkeessa ja tuntuu paineelta. Se pahenee varpaille noustessa.
  • Kipu alkaa pohkeesta ja leviää vähitellen ylöspäin.
  • Molempien jalkojen yhtäaikainen turvotus ei tavallisesti viittaa tulppaan.
  • Jos oireena on äkillinen hengenahdistus tai rintakipu, on syytä epäillä keuhkoveritulppaa.
  • Veritulpan oireita ei aina tunnisteta sairaalassakaan. Kiinnitä huomiota epätavalliseen pohjekipuun ja hengenahdistukseen ja mene heti lääkäriin.

Veri kiertämään kotikonstein

  1. Jumppaa jalkoja. Laskimotulppariski on pienempi säännöllistä liikuntaa harrastavilla. Kevyt liikunta kuten kävely ja voimistelu tehostavat laskimoiden toimintaa jaloissa.
  2. Juo vettä ja vältä alkoholia. Huolehdi nestetasapainosta erityisesti lennoilla tai kun hikoilet tai urheilet.
  3. Vapauta jalat. Vältä kireitä vaatteita, kenkiä, jalka toisen päällä istumista ja kippurassa nukkumista. Hyvät kengät edistävät verenkiertoa jaloissa.
  4. Käytä tukisukkia. Jos sinulla on taipumusta suonikohjuihin tai laskimotukokseen, tukisukan eli hoitosukan käyttäminen on erityisesti riskitilanteissa tärkeää. Hyvä tukisukka puristaa eniten nilkasta.
  5. Lääkitse. Jos veritulppariski on selvä tai olet sairastanut jo kerran veritulpan, pitkille lentomatkoille on syytä hankkia hepariini- eli pistoshoito. Myös verenohennuslääkkeellä voidaan ennaltaehkäistä veritulppaa.
6 kommenttia