1. Syvä laskimotukos
Syvä laskimotukos eli veritulppa saattaa aiheuttaa vain toisessa jalassa esiintyvän äkillisen turvotuksen. Toispuolisen turvotuksen syy pitää aina selvittää verikokeilla ja mahdollisesti ultraäänellä. Jos tukos lähtee liikkeelle, se voi aiheuttaa vaarallisen keuhkoveritulpan.
- Periytyykö veritulppa? Lue syvän laskimotukoksen eli veritulpan periytyvyydestä
2. Bakerin kysta
Bakerin kysta aiheuttaa toispuolista turvotusta ja ilmenee polven nivelpussin pullistumana. Sitä hoidetaan tulehduskipulääkkeellä. Jos toispuolinen turvotus ilmenee pikkuhiljaa, se voi kertoa lantion alueen kasvaimesta.
3. Sydämen vajaatoiminta
Sydämen vajaatoiminta ja munuaissairaus turvottavat molempia jalkoja. Usein näihin sairauksiin liittyy myös muita vaivoja, kuten hengenahdistusta, rintakipua tai virtsan tulon heikkenemistä.
- Lue lisää sydämen vajaatoiminnan oireista
4. Suonikohjut
Suonikohjujen syy on laskimoiden vajaatoiminta. Normaalisti laskimot tuovat verta jaloista sydämeen. Jos niiden läpät eivät toimi oikein, veri vetäytyy alas ja pinnalliset laskimot pullistuvat. Suonikohjut ovat hyvälaatuisia.
5. Tulehduskipulääkkeet
Tulehduskipulääkkeet, reumasairauksissa käytettävä kortisoni ja verenpainelääkkeenä käytetyt kalkkisalpaajat turvottavat isoina annoksina. Turvotus lakkaa usein, kun lopettaa lääkkeen käytön.
Asiantuntija: ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi/Terveystalo Turku
Lähde: Lääkärikirja Duodecim/yleislääketieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma