Turvotus voi olla merkki kasvaimesta

Turvotus voi olla merkki kasvaimesta
Joskus jalkojen turvotus voi olla jopa merkki kasvaimesta tai veritulpasta. Lue viisi mahdollista syytä turvotukseen.
Julkaistu 25.5.2016

1. Syvä laskimotukos

Syvä laskimotukos eli veritulppa saattaa aiheuttaa vain toisessa jalassa esiintyvän äkillisen turvotuksen. Toispuolisen turvotuksen syy pitää aina selvittää verikokeilla ja ­mahdollisesti­ ultraäänellä. Jos tukos lähtee liikkeelle, se voi aiheuttaa vaarallisen keuhkoveritulpan. 

2. Bakerin kysta

Bakerin kysta aiheuttaa toispuolista turvotusta ja ilmenee polven nivelpussin pullistumana. Sitä hoidetaan tulehduskipulääkkeellä. Jos toispuolinen turvotus ilmenee pikkuhiljaa, se voi kertoa lantion alueen kasvaimesta.

3. Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminta ja munuaissairaus turvottavat molempia jalkoja. Usein näihin sairauksiin liittyy myös muita vaivoja, kuten hengenahdistusta, rintakipua tai virtsan tulon heikkenemistä.

4. Suonikohjut

Suonikohjujen syy on laskimoiden vajaa­toiminta. Normaalisti laskimot tuovat verta jaloista sydämeen. Jos niiden läpät eivät toimi oikein, veri vetäytyy alas ja pinnalliset laskimot pullistuvat. Suonikohjut ovat hyvälaatuisia.

5. Tulehduskipulääkkeet

Tulehduskipulääkkeet, reumasairauksissa käytettävä kortisoni ja verenpainelääkkeenä käytetyt kalkkisalpaajat turvottavat isoina annoksina. Turvotus lakkaa usein, kun lopettaa lääkkeen käytön. 

Asiantuntija: ylilääkäri, sisätautien erikoislääkäri Joni Suomi/Terveystalo­ Turku

Lähde: Lääkärikirja Duodecim/yleislääke­tieteen erikoislääkäri Osmo Saarelma

Kommentoi »