Terveys

Synnytys-tietopaketti

Tiedätkö mikä on keisarinleikkaus? Pelottaako synnytys? Mistä apua synnytyskipuihin? Kattava tietopaketti tarjoaa vastaukset näihin ja moneen muuhun synnytykseen liittyvään kysymykseen.

Teksti Toimitus
23.1.2014 Terve.fi

Synnytys alkaa supistuksilla ja lapsivedenmenolla. Kun supistukset tulevat alle minuutin välein, jatkuvasti tihentyen ja ne vaikuttavat kondunsuuhun avaavasti, katsotaan synnytyksen käynnistyneen.

Syitä synnytyksen käynnistämiselle ovat loppuraskauden aikana esiintyvät ongelmat, kuten pre-eklampsia (raskausmyrkytys), raskaushepatoosi (raskauden aiheutama maksan kuormittuminen), monisikiöraskaus, yliaikainen raskaus (yli 42+0 raskausviikkoa), verenpaineen nousu tai epäily istukan vajaatoiminnasta.

Synnytyksen käynnistyminen vaatii kuitenkin tietyn luonnollisen valmiuden ennen kuin varsinainen synnytyksen käynnistyminen on edes mahdollista.

Kokosimme kattavan synnytystä käsittelevän tietopaketin, josta löydät tietoa aina synnytyksen alkamisesta, synnytystavoista, synnytyskipusta ja synnytyspelosta aina kotiutumiseen.

Miten synnytän?

Synnytystapaa on hyvä alkaa miettimään, kun perätilaraskaus on todettu. Ensin yritetään ulkokäännöstä ja mikäli se ei onnistu, käydään läpi synnytyksen eri vaihtoehtoja.

Synnytystavan valintaan vaikuttavat äidin lantion koko, vauvan tarjonta ja painoarvio sekä äidin halukkuus alatiesynnytykseen.

Siirry artikkeliin: Synnytystavan valintan valinta ja vertailu

Infografiikka: Suomen äitien synnytykset

Vuodesta 1960 on Suomessa syntynyt jo yli 3 200 000 vauvaa. Tutustu infografiikkaan suomalaisten äitien synnytyksistä ja löydät monta muutakin kiinnostavaa faktaa.

Katso infogragiikka tästä

Infografiikka – synnytyksen kulku

Mitä tapahtuu synnytyksen aikana? Katso mielenkiintoinen infografiikka synnytyksen kulusta.

Infografiikka synnytyksen kulusta

Infografiikka – Haasteellisia synnytyksiä

Katso mielenkiintoinen infografiikka haastavista synnytyksistä, jossa on kuvattu kolme sikion asenotia, joissa sikiö ei ole ns. normaalissa tarjonnassa.

Infografiikka erikoisista sikiötarjonnista

Supistukset

Ns. harjoitussupistuksia voi ilmaantua jo raskauden toisella kolmanneksella. Varsinaiset supistukset jatkuvat liikkeestä ja asennon vaihtamisesta huolimatta. Oikeat supistukset myös tihenevät ja voimistuvat piikuhiljaa.

Lue lisää supistuksista

Mitä mukaan synnytyssairaalaan?

Tätä esimerkkilistaa apuna käyttäen saat hyviä vinkkejä synnytyssairaalaan sekä sieltä takaisin kotiin lähtiessä.

Ainoa ja tärkein asia mitä tarvitset mukaan on äitiysneuvolakortti.

Mitä synnytyssairaalaan – Katso mitä lista sisältää

Isän rooli synnytyksessä

Mitä isänä oleminen ja vanhemmuus tuo tullessaan? Miten isä voi olla mukana jakamassa raskauteen ja synnytykseen liittyviä kokemuksia?

Isä – mitä toimit synnytyksessä?

Synnytystavan valinta ja synnytyksen käynnistyminen

Synnytystapoja on kaksi: Alatiesynnytys ja keisarinleikkaus eli sektiosynnytys. Mutta miten synnytys lähtee liikkeelle ja miten synnytys käynnistetään?

Alatiesynnytykseen kuuluu kolme eri vaihetta, mutta miten keisarinleikkaus etenee? Katso myös infografiikka synnytyksen etenemisestä.

Miten synnytys etenee?

Vaihtoehtona vesisynnytys

Vesisynnytys on yksi yleisimpiä tapoja lievittää synnytyskipuja. Vaikkakin vesisynnytys ei ole Suomessa uusi juttu, herättää vesisynnytys voimakkaita tunteita puolesta ja vastaan.

Lue lisää vesisynnytyksestä

Hypnosynnytys – positiivinen synnytyskokemus

Hypnosynnytys (HypnoBirthing) on vielä Suomessa melko uusi synnytyksen muoto. Hypnosynnytyksen tarkoituksena on taata luonnonmukainen ja miellyttävä synnytys vähemmällä kivunlievityksellä. Hypnosynnytyksessä keskitytään hengitystekniikoihin sekä pääsemään irti pelko-jännitys-kipu kierteestä.

Hypnosynnytys artikkeliin

Keisarileikkaus, mitä se tarkoittaa?

Keisarileikkaus on toimenpide, jolla vauva synnytetään äidin vatsanpeitteiden ja kohdun seinämän läpi leikkaussalissa. Keisarileikkauksesta käytetään myös sanaa sektio. Keisarileikkaus voidaan tehdä suunniteltuna, kiireellisenä tai hätäkeisarileikkauksena.

Lue lisää keisarinleikkauksesta

Keisarileikkauksen kulku

Usein keisarinleikkauksessa äidille annetaan spinaalipuudutus, jolla leikkausalue saadaan täydellisesti puudutettua. Toisinaan keisarinleikkauksessa spinaalipuudutuksen sijasta annetaan epiduraalipuudutus, joka on vaikutuksiltaan hitaampi.

Lue lisää keisarinleikkauksen kulusta

Keisarileikkauksen jälkeen

Kun keisarinleikkaus on ohi, siirretään äiti heti seurantaan haavan sulkemisen jälkeen. Sieltä äiti siirtyy vuodeosastolle, jossa äiti saa opastusta imetykseen, vauvan hoitoon ja itsensä hoitoon liittyen.

Siirry artikkeliin

Polikliininen synnytys

Polikliniisilla synnytyksellä tarkoitetaan synnytystä, jossa äidille ei ole varattu ollenkaan vuodepaikkaa, eli äiti viipyy sairaalassa muutamasta tunnista vajaaseen vuorokauteen.

Polikliniiselle synnytykselle on kuitenkin tiettyjä ehtoja.

Heti synnytyksen jälkeen kotiin?

Kotisynnytys

Osa äideistä valitsee synnytysalin sijasta kotisynnytyksen, eli synnytyksen omassa kodissa. Neuvoloiden ja sairaaloiden suhtautuminen kotisynnytykseen vaihtelee suuresti.

Mitä valmisteluja kotisynnytys vaatii ja mitä kaikkea on otettava huomioon?

Siirry artikkeliin

10 kysymystä syöksysynnytyksestä

Syöksysynnytys -termi ei pohjaudu viralliseen määritelmään. Syöksysynnytys -termiä käytetään synnytyksestä silloin, kun nainen synnyttää hyvin nopeasti.

Saat vastauksia seuraaviin kysymyksiin syöksysynnytykseen liittyen: kenelle syöksysynnytys on tyypillistä? Onko syöksysynnytys perinnöllistä?

Siirry artikkeliin kotisynnytyksestä 

Synnytyskipu

Osa synnytykseen liittyvästä jännityksestä ja pelosta liittyy synnytyskipuun. Hyvä kivunlievitys ja kivuttomuus ovat synnytyksessä hyväksi sekä äidille, että lapselle.

Millaisia erilaisia menetelmiä synnytyskivun ehkäisyyn on olemassa?

Lue synnytyskivusta

Synnytyskipu ja sen lievittäminen

Synnytyskipu on monelle elämän vaikeimpia kipukokemuksia. Synnytyskipua voidaan kuitenkin hoitaa nykyään tehokkaasti. Äitiysvalmennys, rentoutusmimenetelmät, stimulaatiotekniikat, ilokaasut, kipulääkkeet, epiduraalipuudutus, spinaalipuudutus auttavat esimerkiksi synnytyskivun lievityksessä.

Synnytyskivun hoito

Synnytyspelkoon saa apua

Ensisynnyttäjän ja uudelleensynnyttäjän pelon syyt ovat usein erilaisia: ensisynnyttäjän synnytyspelko on usein kammoa itse synnytystä ja sen aiheuttamaa kipua kohtaan. Uudelleensynnyttyjän synnytyspelko liittyy taas useammin rationaalisempiin syihin ja aimpiin synnytyskokemuksiin.

Älä kärsi turhaan synnytyspelosta

Kotiin suoraan synnytyssalista

Synnyttämisen jälkeen voi tuntua turhauttavalta maata sairaalassa, varsinkin jos kaikki on hyvin sekä äidillä että vauvalla.

Lue kolmen äidin ajatuksia synnytyksestä ja kotiutumisesta.

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi