Haavan sulkemisen jälkeen äiti siirretään heräämöön muutamaksi tunniksi seurantaan. Kätilö ja äidin tukihenkilö tuovat vauvan heräämöön, jolloin äiti voi imettää vauvaansa. Päivystysaikana äidin tarkkailu tapahtuu synnytysosastolla. (Ppshp:n potilasohje 2007.)
Heräämöhoidon jälkeen äiti siirtyy vuodeosastolle, missä äitiä hoidetaan ja opastetaan imetyksessä sekä vauvan ja itsensä hoidossa noin 5 vuorokautta. Tukihenkilö hoitaa vauvaa osastolla ja äiti voi osallistua hoitoon vointinsa mukaan. Jos vauva tarvitsee erityistä tarkkailua esim. ennenaikaisuuden tai hengitysvaikeuksien takia, hänet siirretään lastenosastolle. (Ppshp:n potilasohje 2007.)
Vuodeosastolla kätilö mittaa äidiltä verenpaineen sekä tarkastaa jälkivuodon, haavan, puudutuksen häviämisen ja kohdun supistumisen painamalla sormilla äidin vatsaa sekä kyselee äidin kivun voimakkuutta, johon saa lääkitystä tarpeen mukaan. Osastolla äiti voi syödä liemiruokaa, mikäli hänen vointinsa antaa myöten. Leikkauspäivän iltana äiti voi jo nousta ylös ja liikkua hoitajan avustamana vointinsa mukaan. Ylösnoustessa äidin on hyvä kääntyä ensin kyljelleen ja nousta sitten ylös. Oikea ylösnousutekniikka vähentää kipua ja rasitusta haavalla. Yskiessä on hyvä tukea haavaa esimerkiksi tyynyllä. (Paananen ym. 2006: 270-274; Ppshp:n potilasohje 2007.)
Leikkauksen jälkeisinä päivinä äidin ei tarvitse kärsiä kipua, vaan hän saa aina tarvittaessa kipulääkettä. Keisarileikkaushaavan seudulla saattaa ilmetä kipua ja turvotusta, ja kipua saattaa aiheuttaa myös kohdun jälkisupistukset. Osastolla äidin kivunhoitoon on käytettävissä vahvempia kipulääkkeitä, opioideja. Kotona kipuun voi käyttää apteekista saatavia särkylääkkeitä pakkauksen ohjeen mukaan. Kipu vähenee yleensä ensimmäisten päivien jälkeen. (Paananen ym. 2006: 272-273; Ppshp:n potilasohje 2007.)
Vuodeosastolla virtsakatetri poistetaan viimeistään toisena leikkauksen jälkeisenä päivänä ja äidin virtsanerityksen alkamista seurataan. Synnytyksen jälkeen hieneritys on normaalia runsaampaa ja jälkivuodon sekä maidon erittymisen vuoksi on tärkeää huolehtia hygieniastaan käymällä päivittäin suihkussa. Haavaa on hyvä huuhtoa kevyesti lämpimällä vedellä peseytymisen yhteydessä. Jos haava on parantunut normaalisti, pesu kerran päivässä riittää. Niin kauan kun jälkivuoto on runsasta, on hyvä tehdä alapesu ja vaihtaa puhdas side jokaisella wc-käynnillä. Huolellinen käsihygienia sekä haavan koskettelun välttäminen on myös tärkeä muistaa. Saunaan voi mennä sitten, kun ompeleet on poistettu. (Paananen ym. 2006: 273.)
Leikkaus ja siinä käytetyt puudutus- / nukutusaineet lamaavat suolta, ja tämän vuoksi äiti saa osastolla nestemäistä ruokaa vuorokauden ajan leikkauksen jälkeen, jonka jälkeen siirrytään normaaliin ruokavalioon. Tällä pyritään ehkäisemään ilmavaivoja ja palauttamaan suolen toiminta normaaliksi. Ruisleipää ja muita kaasua muodostavia ruoka-aineita on kuitenkin hyvä välttää heti leikkauksen jälkeen. WC- käynnille on hyvä ottaa mukaan tyyny, jolla voi tukea leikkaushaavan seutua ponnistettaessa, sillä ensimmäinen ulostuskerta voi tehdä kipeää. Leikkauksen jälkeisinä päivinä vesi on paras juoma, jota on hyvä nauttia runsaasti. Monipuolinen ja terveellinen ravinto edistää paranemista. Rintamaidon erittyminen lisää valkuaisaineiden, raudan ja vitamiinien tarvetta. (Ppshp:n potilasohje 2007.)
Vuodepotilaana ollessa hyvä hengitys ja rentoutuminen vähentävät kipua ja edistävät äidin paranemista. Käsien ja jalkojen pumppausliikkeet parantavat ja vilkastavat verenkiertoa. Leikkauksen jälkeisenä päivänä liikkumista voi lisätä vähitellen. Liikkuminen vähentää ilmavaivoja, jotka ovat tavallisia leikkauksen jälkeen. Se myös edistää verenkiertoa ja siten nopeuttaa äidin toipumista. Vauvaa äiti voi nostaa ja hoitaa vointinsa mukaan. Äidin kannattaa välttää huonoja hoito- ja imetysasentoja. Tämän välttämiseksi on hyvä käyttää imetyskaarta ja -tyynyjä. Raskaiden taakkojen nostelua ja rajuja liikkeitä kannattaa välttää jälkitarkastukseen saakka. Kevyt liikunta, päivittäinen ulkoilu ja lepohetket edistävät äidin toipumista. (Paananen ym. 2006, 273-274.)
Leikkaushaavasta poistetaan haavateippi kahden vuorokauden kuluttua leikkauksesta. Haavaa edelleenkin hyvä suihkuttaa lämpimällä vedellä, ja antaa haavalle ilmakylpyjä. Vatsan toiminnasta huolehditaan osastolla, jotta voidaan varmistettua sen normaali uudelleen käynnistyminen; tarvittaessa äidille annetaan ulostuslääkettä. (Ppshp:n potilasohje 2007.)
Osastolla kätilö käy äidin ja tukihenkilön kanssa vauvan käsittelyyn, vaipanvaihtoon, silmien ja navan puhdistukseen liittyviä ohjeita. Imetysohjausta kätilö toteuttaa äidin toiveista lähtien, mutta siten, että kätilö antaa ensin riittävästi tarvittavaa tietoa, jonka jälkeen äiti valitsee hänelle parhaiten sopivan käytännön. (Paananen ym. 2006: 277.)
Katso myös:
Tekijät: Maarit Pakkala ja Reetta Peltomäki.
Lue myös: