Terve.fi

Keisarileikkaus vai ei?

Keisarileikkaus vai ei?
Keisarileikkauksesta toipuminen on alatiesynnytykseen verrattuna työläämpää. Samoin keisarileikkaukseen liittyy moninkertainen riski mm. vakaviin verenvuotoihin ja infektioihin. Lue lisää keisarinleikkauksesta.
Teksti

Julkaistu 8.8.2008

Keisarileikkauksesta toipuminen on alatiesynnytykseen verrattuna työläämpää. Samoin keisarileikkaukseen liittyy moninkertainen riski mm. vakaviin verenvuotoihin ja infektioihin. (Paananen ym. 2006: 493.)

Keisarileikkauksen haittavaikutukset eivät rajoitu välttämättä pelkästään sen hetkiseen raskauteen. Leikkauksen jättämä arpi lisää seuraavissa raskauksissa hengenvaarallisten komplikaatioiden, kuten kohdun repeämisen tai vakavien istukkakomplikaatioiden – etisen istukan ja kohtulihakseen kiinni kasvaneen istukan riskiä. (Paananen ym. 2006: 493-494.)

Alatiesynnytys yleensä parantaa vauvan hengitystoiminnan alkamista tehokkaammin kuin keisarileikkaus. Samoin äidin emätinbakteereja tarttuu vauvan suolistoon, mikä on edullisempaa kuin keisarileikkauksessa tapahtuva sairaalaympäristön bakteereiden tarttuminen vauvaan. Myös imetys lähtee keskimäärin tehokkaammin käyntiin alatiesynnytyksen kuin keisarileikkauksen jälkeen. (Paananen ym. 2006: 494.)

Vaikka keisarileikkaukseen liittyy paljon vaaroja ja uhkia, niin on kuitenkin muistettava, että silloin kun keisarileikkaukseen päädytään, se on silloin vauvalle ja äidille paras mahdollinen synnytystapa. (Eskola ym. 1997: 339.)

Tekijät: Maarit Pakkala ja Reetta Peltomäki.

Lue myös:

Kommentoi »