Terve.fi

Keisarileikkauksen kulku

Keisarileikkauksen kulku
Keisarileikkauksissa annetaan äidille yleensä spinaalipuudutus. Joskus spinaalipuudutuksen asemasta annetaan epiduraalipuudutus. Lue lisää keisarileikkauksesta.
Teksti

Julkaistu 8.8.2008

Suurimmassa osassa keisarileikkauksista äidille annetaan spinaalipuudutus, joka johtaa nopeasti leikkausalueen täydelliseen puutumiseen. Joskus spinaalipuudutuksen asemasta annetaan epiduraalipuudutus, jonka vaikutus alkaa hitaammin, mutta joka on erityisesti sairaille synnyttäjille soveliaampi. Nukutusta käytetään useimmiten hätäsektion yhteydessä, harvemmin muissa keisarileikkauksissa. (Paananen 2006: 492.)

Keisarileikkauksessa iho avataan useimmiten alavatsalta poikittain. Toisinaan tehdään alakeskiviilto, minkä myötä saadaan tarvittaessa enemmän tilaa käyttöön. Samoin hätäsektion yhteydessä tehdään usein alakeskiviilto, koska tämän kautta eteneminen on keskimäärin nopeampaa kuin poikittaisesta avauksesta. Ihon avaamisen jälkeen edetään vatsan lihaskalvon avaamiseen. Sen jälkeen erotetaan lihakset sekä vatsan lihaskalvokudoksesta että toisistaan. Näiden jälkeen edetään vielä vatsakalvon sekä kohdun avaamiseen. Kohtu avataan useimmiten poikittain ensin veitsellä tai saksilla ja sitten sormia avuksi käyttäen. Tämän jälkeen vauva autetaan kohdusta ulos. (Paananen ym. 2006: 492-493.)

Vauvan ulosauttamisen jälkeen napanuora katkaistaan. Jos lapsivesi on vihreää, vauvan hengitystiet imetään puhtaaksi jo leikkauspöydällä. Jos vauvan kunto sallii, tässä vaiheessa äidille näytetään ainakin vauvan kasvot ja ilmoitetaan sukupuoli. Sitten kätilö tai lastenlääkäri vie vauvan leikkaussalissa olevalle hoitopöydälle tutkimista ja hoitamista varten. Tämän jälkeen vauva tuodaan äidin luo, jonka jälkeen kätilö ja äidin tukihenkilö vievät vauvan vielä kylvetettäväksi ja punnitettavaksi. Lopuksi äidin istukka poistetaan vielä joko kohdun ulkopuolelta puristamalla tai käsin irrottaen. (Eskola ym. 1997: 338-339.)

Kohtuun aikaistu haava suljetaan ompelemalla se yhdessä tai kahdessa kerroksessa. Kohdun supistuvuudesta huolehditaan sekä taputtelemalla tai hieromalla kohtua kevyesti tai antamalla kohtua supistavaa lääkitystä suoneen. (Paananen ym. 2006: 493.)

Kun kohtuhaava on suljettuna eikä verenvuotoa enää ole ja kohtu on riittävästi supistunut, palautetaan kohtu takaisin vatsaonteloon normaaliin asemaansa. Tämän jälkeen suljetaan vatsanpeitteet. Ihon sulkemisen jälkeen varmistetaan, että tie kohdusta emättimeen on auki eikä kohtu ole jäänyt keräämään verihyytymiä sisäänsä. Tämä tehdään puristamalla kohtua vatsanpeitteiden läpi ja tarkistamalla samalla emättimen kautta vuotavan veren määrä. (Paananen ym. 2006: 493.)

Katso myös:

Tekijät: Maarit Pakkala ja Reetta Peltomäki.

Kommentoi »