Terveys

10 kysymystä syöksysynnytyksestä

Syöksysynnytys -termi on ennemmin vain fraasi tai ammattislangia. Termi ei ole mikään virallinen määritelmä, vaan sitä käytetään ammattikielessä silloin kun nainen synnyttää hyvin nopeasti.

Teksti Mari Kataja
3.10.2008 Terve.fi

Mikä on syöksysynnytys ja miten se määritellään?

Syöksysynnytys -termi on ennemmin vain fraasi tai ammattislangia. Termi ei ole mikään virallinen määritelmä, vaan sitä käytetään ammattikielessä silloin kun nainen synnyttää hyvin nopeasti.

Myöskään virallista aikarajaa syöksysynnytykselle ei ole olemassa, vaan määritelmä on väljä. Yleensä nopeasta synnytyksestä voidaan puhua, jos synnytys kestää kokonaisuudessaan alle kaksi tuntia.

Kenellä syöksysynnytys on tyypillistä?

Syöksysynnyttäjä on tyypillisesti monisynnyttäjä, toisin sanoen vähintään kaksi lasta synnyttänyt nainen. Ensisynnyttäjien nopeat, alle kaksituntiset synnytykset, ovat harvinaisia.

Onko syöksysynnytys perinnöllistä?

Ei ole todettu, että syöksysynnytys tai nopea synnytys olisi perintötekijöistä johtuvaa. Ylipäänsä emme tiedä tarkkaan, mikä synnytyksen käynnistää, onko se kohtuperäistä vai hormoneista johtuvaa. Synnytys käynnistyy, kun kohtu alkaa supistella nopeasti ja kohdunsuu avautuu.

Kuinka paljon syöksysynnytyksiä tapahtuu?

Syöksysynnytykset eivät ole kovin yleisiä, ehkä ennemmin harvinaisempia.

Miten syöksysynnytys käynnistyy/etenee?

Syöksysynnytys ei poikkea normaalista synnytyksestä muuten kuin kestoltaan. Toisin sanoen syöksysynnytys etenee periaatteessa normaalin synnytyksen tavoin ja samoilla mekanismeilla, mutta ajallisesti nopeammin.

Voiko raskaana oleva ennakoida syöksysynnytystä?

Syöksysynnytystä ei pysty ennakoimaan. Ensimmäisiä supistuksia kannattaa kuitenkin kuunnella ja jos ne alkavat monisynnyttäjillä hyvin napakoina, niin kyse voi olla nopeasta synnytyksestä.

Mikäli aiempi synnytys/aiemmat synnytykset ovat olleet nopeita, niin voi varautua siihen, että seuraava synnytyskin mahdollisesti on. On kuitenkin hyvä muistaa, että jokainen synnytys on omanlaisensa.

Mitä synnyttäjän tulee tehdä, kun synnytys käynnistyy nopeasti?

Äidin on arvioitava tilanne ja sairaalaan kannattaa lähteä välittömästi. Mikäli asuu lähellä sairaalaa, voi sinne mennä omalla autolla. Synnytyksen alkaessa napakoilla supistuksilla ja sairaalan ollessa kauempana, on paikalle viisainta kutsua ambulanssi.

Seuraako syöksysynnytyksestä jotain erityisiä haittoja?

Syöksysynnytykseen ei liity mitään erityisiä haittoja, etenkään jos ehditään sairaalaan synnyttämään. Repeytymiä ei myöskään tule sen useammin kuin normaaleilla synnyttäjilläkään, varsinkin jos kätilö on avustamassa synnytyksessä. Usein monisynnyttäjillä kudokset venyvät riittävästi ehkäisten repeytymät, myös nopeissa synnytyksissä.

Ehditäänkö syöksysynnytyksessä turvautumaan kipulääkkeisiin?

Kipulääkitystä syöksysynnyttäjät harvemmin ehtivät saada, riippuen tietysti tilanteesta. Jos kohdunsuu on jo auki sairaalaan tullessa ja synnytys hyvää vauhtia meneillään, niin kipulääkitys ei ole tarpeenkaan.

Millaisia riskejä syöksysynnytyksessä on?

Nopea synnytys tarkoittaa, että kohtu supistelee hyvin, eikä siihen liity mitään erityisiä riskejä. Toinen juttu ovat matkasynnytykset, eli jos sairaalaan ei ehditäkään. Tällöin synnytyksen kulku riippuu paljon paikalla olevasta avustajasta ja asia on hyvässä hoidossa, jos ambulanssi on ehditty hälyttämään paikalle.

Ehkä suurin ”riski” syöksysynnytyksessä on se, että äiti ei itse tahdo pysyä nopeassa synnytyksessä mukana. Tällöin tilanne voi olla yllättävä, yleensä positiivisella tavalla!

Asiantuntijana toimi osastonhoitaja Pirjo Härmä Oulun yliopistollisen sairaalan synnytysosastolta.

Lue myös:

Mitä mukaan synnytyssairaalaan?

Näin paljon synnytys maksaa

Suomen synnytyssairaalat

Keskustele synnytyksestä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi