Terveys

Polikliininen synnytys

Polikliininen synnytys tarkoittaa sitä, että äidillä ei ole lainkaan vuodepaikkaa. Äiti viipyy siis sairaalassa synnytyksen jälkeen vain muutamasta tunnista vajaaseen vuorokauteen. Siitä eteenpäin aletaan puhua lyhytjälkihoitoisesta synnytyksestä, jossa osastopaikka on varattuna.

Teksti Anna-Tuulia Hautala
2.6.2009 Terve.fi

Synnytys on ohitse. Vastasyntynyt on terve ja hyväkuntoinen, äidilläkään ei ole hätää. Itse koettelemuksesta on nyt kulunut kuusi tuntia. Äiti pakkaa kimpsut ja kampsut, nappaa vauvan mukaansa – ja lähtee kotiin. Mistä on kyse?

Polikliininen synnytys tarkoittaa sitä, että äidillä ei ole lainkaan vuodepaikkaa. Äiti viipyy siis sairaalassa synnytyksen jälkeen vain muutamasta tunnista vajaaseen vuorokauteen. Siitä eteenpäin aletaan puhua lyhytjälkihoitoisesta synnytyksestä, jossa osastopaikka on varattuna.

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Kati Ojala suosittelee mieluummin lyhytjälkihoitoista kuin polikliinistä synnystä.

- Kyllä polikliininenkin synnytys käy, jos riskejä ei ole ja sitä haluaa. Mutta minusta se on hieman hätäinen ratkaisu. Tarkkailisin mielelläni äitiä ja lasta ainakin yhden vuorokauden ajan.Nopean kotiutumisen riskit ovat äidillä varsin vähäiset.

Tulehdukset ja vuodot ovat yleisimpiä, mutta niiden mahdollisuus on melko pieni.

- Jos äidillä maito nousee hyvin ja kohtu pysyy supistuneena, en näe juurikaan esteitä kotiinlähdölle äidin puolesta. Pieni tarkkailu on silti aina tarpeen.

Vastasyntyneestä taas kannattaa olla enemmän huolissaan. Esimerkiksi synnynnäisiä sydänvikoja ei huomaa heti. Kellastuminen on vaarana, eikä sekään ilmene saman tien. Vauvaa voi uhata lisäksi kuivuminen, ellei äidin maidontuotanto ole riittävää. Lapsi tutkitaan kuitenkin ennen kotiuttamista, ja muutaman päivän ikäisenä on vuorossa uusi lääkärintarkastus.

Milloin voin synnyttää polikliinisesti?

Polikliininen synnytys edellyttää sekä äidiltä että vauvalta tiettyjä asioita. Äidin on oltava terve uudelleensynnyttäjä, jonka raskaus on taittunut ongelmitta. Äidillä ei saa olla sairauksia, ja alatiesynnytyksen on sujuttava hyvin. Vastasyntyneen täytyy olla täysiaikainen, normaalikokoinen ja hyväkuntoinen. Jos aiemmilla lapsilla on esiintynyt kellastumista, ei nopea kotiutuminen onnistu.

Kati Ojala on ollut mukana muutamassa polikliinisessä synnytyksessä.

- Nämä kokemukset ovat menneet hyvin, mutta ei kannata yleistää. Polikliinisten synnytysten määrä suhteutettuna muihin synnytyksiin on niin vähäinen, ettei siitä oikeastaan tule vertailukelpoista tulosta.

Tavallisesti äiti ja vauva viettävät osastolla kolme vuorokautta synnytyksen jälkeen. Tämä on lastenlääkärien suositus.

- Sairaalasta voi kuitenkin lähteä heti, kun haluaa. Sairaalat eivät ole mitään vankiloita, ja vastoin yleistä luuloa ketään ei pakoteta jäämään osastolle. Mieluustihan me päästäisimme äidit mahdollisimman pian kotiin, sillä vapaita vuodepaikkoja tarvitaan aina. Suomessa ollaan koko ajan menossa siihen, että osastoaika olisi yhä lyhyempi.

Jopa ensisynnyttäjä voi periaatteessa kotiutua heti synnytyksen jälkeen, mutta hyvin harvalla on tällaisia toiveita.

- Lähes kaikki ensisynnyttäjät haluavat hoitoa ja tukea. Monesti he myös repeävät synnytyksessä, joten paikkailu on tarpeen ja lepo välttämätöntä. Harvoin ensisynnyttäjä haluaa heti kotiin omilleen. Ovathan synnytys ja vauva niin uusia ja outoja kokemuksia.

Ojala epäilee, että joidenkin polikliinisten synnytysten takana voi olla jonkinlaista aatteellisuutta.

- Esimerkiksi luonnonmukaisuutta korostavat äidit voivat haluta kotiutua mahdollisimman nopeasti. Äiti saattaa myös kärsiä sairaalapelosta. Toisaalta monisynnyttäjä, jolla on jo vankka rutiini lastenhoidosta, tuskin haluaa jäädä sairaalaan pitkäksi aikaa.

Keskustele nopeasta kotiutumisesta synnytyksen jälkeen.

Lue myös:

10 kysymystä syöksysynnytyksestä

Synnytyskertomus: Synnytys takapenkillä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi