” Tämänkaltainen normaali jännitys kuuluu asiaan eikä sen hälventämiseksi tarvita erityistoimenpiteitä.
Neuvolan terveydenhoitajat ovat koulutettuja asiantuntijoita, jotka osaavat vastata äitien kysymyksiin ja huolenaiheisiin.
Sanotaan, että jännittämisestä voi jopa olla hyötyä, sillä se nostaa adrenaliinitasoa ja auttaa valmistautumaan synnytykseen.
Synnytyspelosta puhutaan silloin, kun pelko on niin voimakasta että se rajoittaa elämää. Pelko hallitsee ajatuksia ja tunkeutuu uniin, ja ahdistus käy yhä pahemmaksi raskauden edetessä. Tällaista pelkoa kokee 5-6 prosenttia raskaana olevista naisista.
Mikä synnytyksessä pelottaa
Ensisynnyttäjän synnytyspelko on usein jäsentymätöntä kammoa, jolloin naisen voi olla vaikea pukea pelkoaan sanoiksi.
Pelko voi juontaa juurensa esimerkiksi lapsuuden traumaattiseen tapahtumaan, jonka nainen on jo unohtanut. Usein naiset kuvailevat kuinka alatiesynnytys tuntuu hallitsemattomalta ja suorastaan luonnottomalta tapahtumalta.
Uudelleensynnyttäjän pelko taas on useammin rationaalista ja perustuu aikaisempiin huonoihin synnytyskokemuksiin. Erityisesti keisarinleikkaukseen päätynyt alatiesynnytys saattaa jättää trauman jonka yli äidin voi olla vaikea päästä.
Tavallisin pelon aiheuttaja on kipu. Kipua pelkäävät sekä ensi- että uudelleensynnyttäjät. Pelkoon liittyy usein huoli siitä, että kivunlievitystä ei saa ollenkaan, se annetaan liian myöhään tai se ei auta. Toisten äitien kertomukset tavallisesti ruokkivat tätä pelkoa.
Toiseksi eniten synnytyksessä pelätään itsekontrollin menettämistä. Tyypillisesti äidit kuvailevat, kuinka pelkäävät joutuvansa kivun takia paniikkiin jolloin synnytys epäonnistuu ja lapsi vammautuu tai kuolee.
Joskus nainen voi pelätä itse kuolevansa synnytykseen.
Mitä pelolle on tehtävissä
Synnytyspelosta kärsivä nainen toivoo useimmiten ratkaisuksi keisarileikkausta. Keisarileikkaukseen liittyy kuitenkin suuremmat riskit sekä äidin että vauvan kannalta. Haitallisin seuraus äidille on kohtuun tuleva arpi, joka altistaa ongelmille seuraavassa raskaudessa. Siksi tilannetta kannattaa pohtia erikoislääkärin kanssa.
Lähes jokaisessa synnytyssairaalassa toimii synnytyspelkopoliklinikka, jonne pääsee neuvolan lähetteellä. Pelkopoliklinikalla äiti tapaa kätilön ja synnytyslääkärin, joskus harvoin tarvitaan psykologin apua. Keskustelujen tavoite on jäsennellä pelkoa ja pyrkiä löytämään ratkaisu kuhunkin pelon aiheeseen. Esimerkiksi voidaan laatia suunnitelma kivunlievityksestä ja kirjata se potilaspapereihin.
Harvoin pelko väistyy kokonaan, mutta suomalaisen tutkimuksen mukaan yli 60 % pelkopolin asiakkaista saa avun keskusteluista ja pystyy suuntautumaan luottavaisin mielin alatiesynnytykseen. Monia helpottaa jo se, että pelottavat asiat ovat synnytyssairaalan tiedossa. Jos pelko alatiesynnytystä kohtaan tuntuu vielä keskustelujen jälkeenkin ylivoimaiselta, voidaan sairaalassa keskustella myös keisarileikkauksen mahdollisuudesta.
Faktaa synnytyspelosta
- Synnytyspelko on eri asia kuin normaali jännitys ennen synnytystä
- Synnytyspelko voi pohjautua varhaiseen traumaan
- Kivun pelko on synnytyspelon yleisin syy
- Kaikissa synnytyssairaaloissa toimii synnytyspelkopoliklinikka
- Yli 60 % äideistä kokee saavansa apua pelkopolin keskusteluista
- Keisarileikkaus on mahdollista tehdä synnytyspelon takia
- Alatiesynnytys on turvallisempi tapa synnyttää kuin keisarileikkaus
Lue myös: