Terve.fi

Polven nivelrikon oireet

Polven nivelrikon oireet
Polven nivelrikon oire on polvessa ilmenevä kipu usein rasituksen yhteydessä. Polven nivelrikko voi aiheuttaa myös lepokipua ja kipu voi säteillä.
Julkaistu: 22.4.2018

Polven nivelrikon oireena on yleensä rasituksessa ilmaantuva polven kipu. Kipu voi säteillä säären yläosaan tai reiteen jopa lonkkaniveleen saakka. Polven nivelrikon tulehdusvaiheeseen voi liittyä polven turvotusta ja nesteen kertymistä polviniveleen. Edetessään polven nivelrikko aiheuttaa lepokipuja esimerkiksi öisin, ja alkaa rajoittaa arkisia toimintoja, kuten vaikeuttaa kävelyä sekä tasamaalla että portaissa.

Polven nivelrikko diagnosoidaan potilaan oireiden, kliinisen tutkimuksen ja radiologisten tutkimusten perusteella. Kliiniseen tutkimukseen kuuluu potilaan liikeratojen tarkistaminen. Polvea koukistettaessa ja ojennettaessa lääkäri voi tuntea nivelestä pientä rapsehdintaa, kun kuluneet nivelpinnat hankaavat toisiaan vasten. Jos nivel on ärtynyt, nivelessä voi olla nestettä, mikä on myös havaittavissa tutkimuksessa.

Niveltä tutkittaessa voidaan röntgenkuvista havaita nivelraon kaventumista. Röntgenkuvista kulumamuutokset on helppo todeta: nivelrako on madaltunut, nivelen keskiosissa olevat luuharjanteet vaikuttavat terävöityneiltä ja nivelreunoissa voidaan nähdä osteofyyttejä, jotka kansan suussa kulkevat luupiikkien nimellä. Polven kuluman toteamiseen ei yleensä tarvita erityisempiä tutkimuksia. Joskus, jos epäillään kuluneessa polvessa olevan muutakin ongelmaa, saatetaan tehdä monimutkaisempia tähystys- tai kuvantamistutkimuksia. Tavanomaisessa tapauksessa tähän ei kuitenkaan ole tarvetta.

Lähteet:

Arokoski J. ym. (toim.). Fysiatria. Kustannus Oy Duodecim 2009.

Pohjolainen T. Tietoa potilaalle: Nivelrikko (artroosi), Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Pohjolainen T. Tietoa potilaalle: Polven nivelrikko, Lääkärikirja Duodecim. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin ja Suomen Ortopediyhdistys ry:n asettama työryhmä. Polvi ja lonkkanivelrikko: Käypä hoito-suositus, Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2014.

Roberts PJ. ym. (toim.). Kirurgia. Kustannus Oy Duodecim 2010.

Ruskoaho H. ym. (toim.). Lääketieteellinen farmakologia ja toksikologia. Kustannus Oy Duodecim 2014.

Stolt M. ym. (toim.). Jalkaterveys. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Tilvis R. ym. (toim.). Geriatria. Kustannus Oy Duodecim 2016.

Kommentoi »