Kypsempään ikään ehtineillä taistelijoilla polvikivussa kyse on usein kulumasta ja liikuntaa harrastavalla rasitusvammasta. Kasvuikäisiä riivaavat, helposti todettavat, mutta pitkähoitoiset polvikivut, kuten esim. kiinnityskohtien kivut.
Polvinivelen kuluma
Polvinivelessä sääriluu kohtaa reisiluun ja reisi vielä lisäksi polvilumpion. Luut ovat päällystetyt nivelrustolla, joka toimii liukupintana ja kestää kuormitusta. Kun rusto ohenee, eli nivel kuluu, polvi ei kestä rasitusta entiseen malliin. Altistavia tekijöitä kulumalle ovat ylipaino, tupakointi, diabetes ja perimä. Polvi kipeytyy rasituksessa ja saattaa turvota. Kuluman edetessä oireet pahenevat pikkuhiljaa ja polvi saattaa vaivata jopa nukkuessa.
- Lue lisää: Polven nivelrikko
Polvikuluman toteamiseen riittää, lähes aina, seisten otettu rtg-kuva. Parantava hoito on nivelen vaihto keinoniveleen. Tähystystoimenpiteistä ei ole osoitettu olevan hyötyä kuluman hoidossa, ei myöskään silloin kun polvessa on kierukkarepeämä. Nuoremmilla potilailla, joille on kehittynyt paha virheasento raajaan, voidaan oireita helpottaa oikaisemalla polvi säären katkaisulla ja käännöllä.
Kuluman oireita vähentää selvästi ylipainosta eroon pääseminen. Liian suuri ylipaino estää myös leikkauksen, joten jokaisen kulumasta kärsivän ylipainoisen olisi hyvä laihduttaa. Sopiva liikunta vahvistaa lihaksia ja jämäkkä polvi on aina kivuttomampi kuin löysä.
- Lue lisää: Laihdutusohjeet
Parasetamoli on turvallinen kipulääke polvikipuun, myös tulehduskipulääkeitä voi käyttää. Glukosamiini ja muut rustolääkeet eivät paranna kulumaa, mutta kipuja ne voivat lievittää. Kukonhelttauutetta voi myös kokeilla, uusimmat valmisteet kuten Synvisc, voivat auttaa jopa vuoden ajan.
Rasitusvammat
Kaksi ehkä tyypillisintä polven rasitusvammaa ovat ns. hyppääjän- ja juoksijan polvi.
Hyppääjän polvessa polvilumpioon kiinnittyvä jänne kipeytyy ja kipu tuntuu polven etuosassa. Akuuttia kipua voi helpottaa kortisonipistoksella, mutta vaiva paranee vain potilaan itsensä tekemällä venyttely- ja lihasvoimaharjoituksilla ja potilas ohjataankin usein fysioterapeutille. Tulehduskipulääkekuureilla vaiva ei parane. Omatoimisesti vaivaa voi kuntouttaa netistä löytyvien videoiden avulla.
- Lue myös: Mainettaan parempi kortisoni
Juoksijan polvessa polven ulkolaita kipeytyy. Tämän aiheuttaa tractus ileotibialis -jänteen hankaaminen reisiluunpään ulkopintaan. Taustalla on usein askellusvirhe ja syy voikin löytyä jalkaterästä tai kengistä. Liiallinen pronaatiotuki kengissä altistaa ko. vaivalle. Akuuttia kipua voi helpottaa kortisonipistoksella, mutta parannus löytyy syyn korjaamisesta ja venyttelyn kautta.
Rasitusvammojen diagnosointiin riittää ortopedin tutkimus, magneettikuvauksia tarvitaan harvoin. Rasitusvaivoja leikataan erittäin harvoin. Luun rasitusmurtuma polvessa on suhteellisen harvinaista mutta mahdollista. Rasitusmurtumaa epäiltäessä polvi kuvataan vähintään röntgenillä ja usein magneetissa.
Kasvuikäisen polvikipu
Kasvuikäisellä polvi kipeytyy rasituksen myötä. Kärjistetysti voisi sanoa, että potilaan elimistön mielestä polvea on rasitettu siihen malliin, että minäpä teen jonkun jänteen tai luun kipeäksi, jotta loppuu tuo kiusaaminen.
Lähes kaikki kasvuikäisen polvivaivat ovat diagnosoitavissa ilman suurempia kuvantamistutkimuksia, röntgenkuvaus on usein paikoillaan, mutta magneettia tarvitaan harvemmin.
Hoidossa korostuu kuntouttaminen ja oireenmukainen hoito. Tulehduskipulääkekuureja tai polvitukia ei suositella. Leikkauksia tarvitaan erittäin harvoin. Aikaisemmin saatettiin selvittää kivun syytä tähystysleikkauksella, mutta näin ei tulisi enää toimia. Polvinivelen avoleikkaukseen täytyy jo olla erittäin painavat syyt.
Asiaa polvikivusta
- Polven kivun syyn selvittelyyn tarvitaan harvoin magneettikuvauksia
- Röntgenkuvaus ja osaava lääkäri selvittää lähes aina kivun syyn.
- Tulehduskipulääkekuureja tai jatkuvasti käytettäviä polvitukia ei suositella
- Polven tähystykselle ja leikkaamiselle pitää olla painava syy
- Kuntoutus on oleellinen osa hoitoa
Lue lisää aiheesta
- Lääkärikirja: Polven nivelrikko – oireet, aiheuttaja ja hoito
- Artikkeli: Polvi voi pettää
- Artikkeli: Miksi urheilijan polvi loukkaantuu
- Artikkeli: Nivelkierukkavamma – yleisin leikkaustoimenpiteeseen johtava vamma
- Artikkeli: Eturistisidevamma – hyvän harrastuksen hinta