Löydä apu polvivaivoihin

Löydä apu polvivaivoihin
Polvikipuun kannattaa koittaa ensin kotikonsteja ja kylmähoitoa. Tarkista, mikä vaiva voi olla kyseessä.
Julkaistu 24.1.2019

Polven nivelrikko

Oireet: Turvotus, kuumotus, kipeys ja jäykkyys. Pukeminen voi olla tukalaa.

Hoito: Parantavaa hoitoa ei ole. Oireita lievittävät muun muassa tulehduskipulääkkeet, kortisoni­pistokset ja kylmähoito. Ylipainon pudottaminen vähentää polven kuormitusta. Fysioterapeutin antamat harjoitukset parantavat liikkuvuutta, samoin vesijumppa ja pyöräily. Jos mikään ei auta, tehdään keinonivelleikkaus.  

Nivelkierukan repeämä

Oireet:  Kipu, turvotus, polven pettäminen ja lukkiutuminen.   

Hoito: Iso repeämä saattaa lukita polven täysin, jolloin polvi pitää leikata nopeasti. Vaurioituneen kierukan osa poistetaan tähystyksessä tai repeämä korjataan. Fysioterapeutin neuvomilla harjoituksilla pyritään vahvistamaan reisilihasta.

Polven seudun murtuma

Oireet: Äkillinen kova kipu, turvotus, sisäinen verenvuoto, kyvyttömyys varata painoa, taivuttaa tai suoristaa.

Hoito: Jos murtuman asento on hyvä, se voidaan hoitaa kipsillä. Kävely kyynärsauvoilla tuo lepoa polvelle. Jos luu on pirstaleina, kappaleet kasataan leikkauksessa yhteen ja kiinnitetään usein metalli­ruuvein tai -levyin.

Huomaa: Osteoporoottinen luu on erityisen herkkä murtumaan.

Lumpion sijoiltaanmeno

Oireet: Polvea on vaikea koukistaa ja ojentaa. Kipu on kova.

Hoito: Lepo, sillä lievä sijoiltaanmeno voi korjaantua itsestään. Kylmähoito, särkylääke, lumpiotuki ja kinesioteippaus helpottavat oloa. Kuntoutus on tärkeää. Leikkausta tarvitaan, jos vaivoihin liittyy murtuma tai rustovaurio tai jos nivelsiteet löystyvät ja lumpio muljahtelee toistuvasti.

Nivelsiteiden repeämät

Oireet: Kipu, turvotus ja lukkiutuminen. Joskus sisäistä ­verenvuotoa.

Hoito: Kuntoutus. Jos polvi jää siitä huolimatta löysäksi, nivelsiteet voidaan kiinnittää tai rakentaa uudelleen jänteistä.

Rasitusvammat

Oireet: Kipu, joka yltyy rasituksessa. Voi tulla pitkästä kävelystä tai urheilulajeista, jossa on nopeita käännöksiä

Hoito: Muutaman päivän lepo, liikeharjoitukset ja tarvittaessa tulehduskipulääke. Venyttely, kylmähoito ja hieronta lievittävät kipua. Vaikeimmissa tapauksissa annetaan fysioterapiaa.

Kommentoi »