Treeni ja ravinto

Mihin teippaus auttaa

Teippauksella on perinteisesti keskeinen merkitys liikuntavammojen ennaltaehkäisyssä ja vammojen jälkihoidossa.

10.6.2014 Terve.fi

Teippaus yhdistetään usein urheiluun, mutta teippausta käytetään myös varsin paljon fysioterapiassa muun terapian yhteydessä ja tukena.

Oikean alkututkimuksen perusteella valittu teippausmenetelmä ja ammattilaisen tekemä teippaus helpottaa usein kipua ja mahdollistaa oikeanlaisen omatoimisen harjoittelun nopeammassa aikataulussa. Kuntoutuminen tapahtuu nopeammin ja elämänlaatu paranee.

Teippejä eri tarpeisiin

Perusteippi urheiluteippauksessa on leveydeltään 38 mm – 1,5 tuumaa, venymätön ja yleensä valkoinen teippi. Tähän yhdistetään usein teippiliiman, alusteipin ja hiertymäsuojien käyttö huomioiden taivealueet ja pyritään näin mahdollisimman vähän kuormittamaan ihoa.

Usein käytetään myös elastisia, eri vahvuisia ja eri levyisiä liimasiteitä. On olemassa myös liimattomia elastisia teippejä, jotka tarttuvat omaan pintaansa (power flex) ja ne mahdollistavat teippauksen purkamisen ja uudelleen kiinnittämisen.

Teippaus on fysioterapiassa/kuntoutuksessa pitkään käytetty apukeino. Joustamaton urheiluteippi on ollut myös tässä käyttökelpoinen, mutta toiminnallinen/ohjaava teippaus on ollut ongelmallista teippauksen toimintaa rajoittavan vaikutuksen vuoksi.

Ongelmaa pitkäaikaisessa käytössä ovat aiheuttaneet lähinnä teippien liimat, joista voi tulla ihoärsytystä. Teipattua aluetta ei myöskään voi kastella, mikä rajoittaa päivittäisiä toimia.

Kinesioteippaus on tuonut tähän kokonaan uusia mahdollisuuksia.

Kinesioteippi kuin toinen iho

Urheilun parissa kinesioteippausta on käytetty sen toiminnallisuuden vuoksi yhä lisääntyvässä määrin jo muutaman olympiadin ajan. Teippauksia on kirjaimellisesti nähty urheilun piirissä – jalkapallon EM-turnauksessa 2012 ja Olympialaisissa eriväriset teipit tulivat suurelle yleisölle tutuksi.

Eurooppaan menetelmä on tullut 1990-luvun loppupuolella ja teippaustekniikoiden kehityttyä se on tullut olennaiseksi osaksi erilaisten tuki- ja liikuntaelinongelmien terapiassa.

Kinesioteippauksen hoitomuotona aloitti japanilainen kiropraktikko Kenzo Kaze 1970-luvulla ajatuksesta, että ihon/ihonalaisten kudosten liikuttaminen vaikuttaa kipuun ja myös nivelten liikelaajuuteen. Vaikutusta tulee myös verenkierron, lymfajärjestelmän ja neurofysiologisten tekijöiden kautta, mikä tukee elimistön omaa kykyä korjata olemassa olevaa ongelmaa.

Kinesioteippaus menetelmänä perustuu hyvin pitkälti teipin ominaisuuksien hyväksikäyttöön. Teipin ominaisuudet ovat pitkälti ihon kaltaiset; palautuva elastisuus 30 – 40 % kuten iholla, materiaali puuvillaa ja liima akryylipohjainen, eikä se juurikaan aiheuta allergisia reaktioita. Teippiä voi pitää 3-5 päivästä jopa pariin viikkoon ja sen kanssa voi käydä suihkussa, saunassa ja uida myös.

Teippaustekniikat perustuvat teipin ominaisuuden käyttöön, siihen, kuinka teipin “vetosuunta” ja elastisuuden hyväksikäyttö eri tavoin ohjaa ihoa ja fasciaa, lihaskalvoa. Teippausta voidaan käyttää lihasta rentouttavana, aktivoivana, lymfakiertoa edistävänä poistamaan turvotusta, ohjaamaan nivelen asentoa tai muuttamaan kuormitusta ligamentti- ja jännealueella sekä vaikuttamaan funktionaalisesti.

Teippaustekniikan ja teipin ominaisuuksien hyväksikäyttö perustuu hyvin pitkälti alkututkimukseen ja sen perusteella valittuun tapaan käyttää teippausta. Teippauksella haluttu vaikutus tulisi saada välittömästi aikaan hoitotilanteessa.

Tekstin teippauskuvat: Keijo Pitkämäki

Teippauksen käyttökohteita

  • Nivelen kuormituksen keventäminen ohjaamalla toiminnallisesti nivelen asentoa
  • Lihastoiminnan ohjaaminen, lihastoiminnan tasapainottaminen, ryhti
  • Lihaksen kuormituksen keventäminen: vaikutukset lihaskalvoon ja kiputiloihin
  • Normaaliin/optimaaliseen kuormitukseen ohjaaminen, esim. alaraajalinjaus
  • Kivun lievitys: teippauksella vaikutus kipua aistiviin hermopäätteisiin sekä lihaksen jännitystä sääteleviin ja nivelen asentoa aistiviin hermopäätteisiin
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi