Terve.fi

Onko polvi kipeä? Kohta polven ruston paikkausaineet saa nenästä

Onko polvi kipeä? Kohta polven ruston paikkausaineet saa nenästä
Polvi, kipu: Polven nivelvammat johtavat usein luuta peittävän rustokudoksen vaurioihin. Ruston tarkoitus on suojata luun pintaa ja tehdä nivelen liikkeistä sulavia. Rustovauriot johtavat vähitellen nivelrikkoon.
Julkaistu: 30.9.2014

Polven nivelvammat johtavat usein luuta peittävän rustokudoksen vaurioihin. Ruston tarkoitus on suojata luun pintaa ja tehdä nivelen liikkeistä sulavia. Rustovauriot johtavat vähitellen nivelrikkoon. Polven tähystysleikkausten yhteydessä on havaittu, että jopa yli puolella tähystetyistä potilaista on reisi- tai sääriluun pintaa suojaavan ruston vaurioita. Luuhun asti ulottuvia vaurioita on löydetty joka kymmenennellä tähystystetyllä.

Rustovaurioita on jo parinkymmenen vuoden ajan korjattu rustosiirteillä. Polven ruston soluja on otettu talteen ja viljelty laboratoriossa, ja siirretty sitten takaisin polveen. Ongelmana on ollut, että eri luovuttajilta saatujen rustosiirteiden pysyvyys ei ole ollut paras mahdollinen.

Sveitsiläis-italialainen tutkimusryhmä julkaisi hiljattain Science Translational Medicine –tiedelehdessä tutkimuksen, jossa potilaan oman nenän väliseinän rustosoluista tehdyt rustosiirteet osoittautuivat polven rustosolusiirteitä paremmaksi ja pitempiaikaiseksi polvinivelen suojaksi.

Tutkijat kehittivät rustosoluille uuden viljelytekniikan. Nenän väliseinämän rustosta otetusta pienestä koepalasta viljeltiin laboratoriossa rustosoluja, jotka muodostivat aktiivisesti rustokudosta. Menetelmää testattiin ensin vuohen polvinivelissä ja sitten seitsemällä koehenkilöllä.

Potilaan oman nenän rustosoluista kasvatettu rustosiirre vietiin polviniveleen ja kiinnitettiin luun pinnalle. Seurannassa tulokset olivat selvästi paremmat kuin polven rustosoluista tehdyillä siirteillä. Nenän väliseinän rustonäytteen otto on huomattavasti elimistöä säästävämpi menetelmä kuin polven leikkauksessa otettava rustonäyte. Näin polvea ei tarvitse avata kahta kertaa; yksi kerta riittää silloin kun rustosiirre viedään polven sisälle.

Polvinivelen rustovaurioiden hoidossa omasta elimistöstä saatava varaosa on ihanteellinen ratkaisu. On toivottavaa, että tällainen menetelmä saataisiin nopeasti kliiniseen käyttöön. Onneksi meillä on Suomessa osaavia alan lääkäreitä ja tutkijoita, jotka osaavat ottaa uuden teknologian käyttöön, kun se on valmis, ja näin torjua invalidisoivaa nivelrikkoa.

Kommentoi »