Terve.fi

Jalkapallo ja paini altistavat polven nivelrikolle

Jalkapallo ja paini altistavat polven nivelrikolle
Jalkapallo, paini, painonnosto ja pitkien matkojen juoksuharrastus ovat omiaan lisäämään polven nivelrikon riskiä. Lue lisää.
Julkaistu 19.8.2017

Jalkapallo, paini, painonnosto ja pitkien matkojen juoksuharrastus ovat omiaan lisäämään polven nivelrikon riskiä. Tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa analysoitiin 17 aiempaa aiheeseen liittyvää tutkimusta.

Vaikka yleisesti ottaen polven nivelrikko on urheilijoiden keskuudessa suhteellisen harvinainen ilmiö, tutkijat huomasivat, että urheilu-uralla saatu rasitus voi altistaa nivelrikolle urheilu-uran jälkeen.

Tutkijoiden mukaan riski ei yleisesti ottaen kasva paljon, jos ylipäätään urheilee. Urheilijoilla polven nivelrikon todennäköisyys oli 7,7 prosenttia, kun taas ei-urheilevilla henkilöillä prosentti oli 7,3. Toisaalta jalkapallo, paini, painonnosto sekä pitkän matkan juoksu nostivat riskin jopa 3-7 kertaiseksi.

Jalkapallossa juostaan paljon intervallijuoksua, painonnostossa esimerkiksi kyykkyjä tehdessä polvet joutuvat kestämään paljon ja korkean tason pitkänmatkan juoksussa polvet tekevät töitä kymmeniä tai satoja kilometrejä viikottain.

Tutkijoiden mukaan varsinkin ammattiurheilijat aloittavat urheilun jo verrattain nuorena ja täten polvien rasitus voi kestää vuosikymmeniä.

Vaikka tietyt urheilulajit rasittavatkin polvia, toisten lajien yhteyttä nivelrikkoon ei pystytty osoittamaan. Esimerkiksi yleisurheilu, koripallo tai nyrkkeily eivät tutkimuksen mukaan lisänneet nivelrikon riskiä. Tutkijoiden mukaan on muutenkin selvää, että urheilemisen hyödyt peittoavat haitat selvästi, eikä tiettyjä lajeja tulisi vierastaa näidenkään tutkimustulosten vuoksi.

Tämän uutisen tarjoaa Lääkäriportaali, joka on erikoisalakohtainen palvelu lääkäreille ja lääketiedettä opiskeleville. Palvelu tarjoaa koti ja ulkomaisen lääketieteellisen uutispalvelun ilmaiseksi. Lue lisää ja rekisteröidy käyttäjäksi

Lue lisää:

Kommentoi »