Terve.fi

Nivelrikon hoito - lääke vai leikkaus?

Nivelrikon hoito - lääke vai leikkaus?
Nivelrikko, toiselta nimeltään nivelten kulumasairaus, on yleisin tuki- ja liikuntaelinten ongelmista. Taudin syntyyn vaikuttavat useat tekijät. Perintötekijöiden osuus on selvinnyt vasta viime vuosina.
Julkaistu 27.6.2006

Ravinto- ja liikuntatottumuksilla on oma merkityksensä. Muiden sairauksien aiheuttamat puutostilat vaikuttavat nivelrikon kehittymiseen. D-vitamiinin puute heikentää luuston rakennetta ja altistaa osteoporoosille ja nivelten kulumiselle. Monilla muillakin sairauksilla on vaikutuksensa nivelten kulumiseen. Mainittakoon esimerkkeinä vaikkapa psoriaasi ja nivelreuma..

Lääkehoidon mahdollisuudet

Yleensä kulumasairautta hoidetaan alkuvaiheessa konservatiivisesti (ei leikkauksellisin keinoin). Keskeistä hoidossa on nivelten liikeratojen ja lihasten toimintojen ylläpitäminen kuntoutuksella ja aktiivisella liikunnalla.

Osa liikunnasta on suositeltavaa, osa voi vaikeuttaa kuluneiden nivelten toimintaa. Pääsääntönä on välttää iskevää niveliin kohdistuvaa rasitusta kuten juoksu kovalla alustalla, hyppimiset ja rajut ponnistukset. Tasainen rauhallinen liikunta kuten hiihto, uinti, vesijumppa ja kuntosaliharjoittelu ovat hyväksi nivelongelmaiselle.

Nivelten kulumiin liittyy usein eriasteinen kipu. Kipu aiheutuu irtoavasta rustomateriaalista ja sen aiheuttamasta ärsytyksestä nivelpinnoilla ja nivelkalvoilla. Syntyy tulehdusreaktio, johon usein liittyy nivelten turvotukset. Tulehduskipulääkkeillä vaikutetaan suoraan kipuun. Uudet tulehduskipulääkkeet ovat usein pitkävaikutteisia vaikutusajan kestäessä puolesta vuorokaudesta koko vuorokauteen. Lääkkeiden tulehdusta lievittävä vaikutus rauhoittaa kipua pitemmällä tähtäimellä. Vaikutus tulee esiin usein vasta käytettäessä lääkettä kuuriluonteisesti. Kipulääkkeet eivät varsinaisesti paranna itse kulumasairautta vaan lievittävät oireita. Tulehduskipulääkkeiden pitkäaikaisessa käytössä voi ilmetä vatsalaukun ärsytysoireita ja jopa haitallisia vaikutuksia rustolle.

Kohtalaisen uusina tuotteina käyttöön ovat tulleet niveltä voitelevat aineet. Näistä tunnetuimpia ovat nivelen sisäisinä pistoksina annettavat Artzal ja Hyalgan (natriumhyaluronaatti). Aine voitelee niveltä ja rauhoittaa nivelen ärsytystä. Pistoksia käytetään etupäässä polven nivelrikon oireiden lievittämiseen. Yleisesti käytetään 3-5 pistoksen sarjoja 1-2 viikon välein. Myös nilkan nivelrikossa voidaan hoitoja kokeilla. Kaikki eivät hyödy pistoksista. Jos nivelen kuluma on edennyt riittävän pitkälle, on leikkaus usein ainoa vaihtoehto.

Suun kautta nautittava Arthryl (glukosamiinisulfaatti) on saavuttanut lisääntyvää suosiota nivelrikon oireiden hoidossa. Aine tehoaa kaikkien nivelten kulumiin. Etuna pistoksiin nähden on suun kautta annosteltavuus. Arthryl estää rustoa tuhoavien entsyymien toimintaa. Arthryl ylläpitää ruston kimmoisuutta ja suojaa rustoa. Aine hakeutuu niveliin verenkierron kautta tehokkaasti eikä aineen käytöllä ole todettu merkittäviä sivuvaikutuksia. Lääkettä käytetään kolmen kuukauden kuurina tai jatkuvasti. Kuurin voi toistaa useasti vuodessa. Arthryl on laajasti tutkittu ja sen teho on osoitettu. Lääkkeen vaikutus alkaa yleensä muutamien viikkojen käytön jälkeen. Vaikeasta nivelrikosta kärsivät eivät saa apua tästäkään hoidosta. Yleensä pitkälle edenneissä kulumissa apu löytyy parhaiten  leikkaushoidoilla.

Milloin leikkaukseen

Polven nivelrikon hoidossa tähystyspuhdistus antaa usein hyvän tuloksen silloin, kun oireet äkillisesti pahenevat. Syynä oireiden äkilliseen pahenemiseen voi olla kierukan repeytyminen tai suuremman rustopalan irtaantuminen. Kun nivel “siivotaan” tilanne helpottaa. Itse nivelrikko ei parane, mutta oireet lievittyvät.

Jos nivelrikon syynä on esim. raajan virheellinen muoto, on virheasennon korjausta harkittava jo oireiden alkuvaiheessa. Näin voidaan pysäyttää tai hidastaa kuluman eteneminen. Polvien ja lonkkien kulumien viimekäden hoito on nivelen korvaaminen tekonivelellä. Sormissa voidaan käyttää myös tekoniveliä tai nivelten jäykistämistä. Yleensä leikkaus tulee kyseeseen silloin kun muut keinot eivät auta. Polven osalta voidaan usein pitkittää keinonivelleikkauspäätöstä tähystyspuhdistuksella. 

Kommentoi »