Terve.fi

Miljoonalla suomalaisella on nivelrikko - kipu ajaa lääkäriin

Miljoonalla suomalaisella on nivelrikko - kipu ajaa lääkäriin
- Ihmisen ”takuuaika” on noin 40 vuotta. Mutta ikääntymisen myötä artroosi eli nivelrikko alkaa vaivata useaa ihmistä, ylilääkäri, Kuopion yliopiston fysiatrian dosentti Olavi Airaksinen opastaa.
Julkaistu 27.6.2006

Suomessa on tällä hetkellä alaraajanivelrikosta kärsiviä noin 400 000, mutta jos mukaan lasketaan myös yläraajojen nivelrikkoiset, määrä nousee miljoonaan nivelrikosta kärsivään. Nivelrikko vaikeuttaa noin 250 000 suomalaisen jokapäiväistä elämää.

Nivelrikossa rusto vaurioituu, jonka seurauksena nivel kipeytyy ja se aiheuttaa toimintarajoitteisuutta.

Airaksinen laskee, että joka toisella 75-vuotiaalla on nivelrikko, ja että polvinivelrikko alkaa vaivata noin 50-vuotiaana. – Nivelrikko kuuluu ikääntyvien sairauksiin. Käyrä jyrkkenee noin 60 vuoden iässä.

- On tärkeätä tietää, että kun nivelrikko todetaan, sairauden etenemisen estämiseksi voi tehdä paljon. Jos nivelrikko todetaan esimerkiksi 50–60-vuotiaana, on mahdollista, että potilas ei tarvitse koskaan keinoniveltä, Airaksinen kannustaa. Nivelrikkohoidon viimeisin vaihe on keinonivelleikkaus. Suomessa tehdään vuosittain noin 8 000–9 000 lonkkaleikkausta ja noin 6 000 polvinivelleikkausta.

Nivelrikkoon sairastumisen syitä ei toistaiseksi tiedetä tarkoin. Nivelrikolla on taipumus periytyä; myös aineenvaihdunnalla saattaa olla merkitystä. Tunnustettuja riskitekijöitä ovat ylipaino, huono lihaskunto ja tapaturma-altis ja raskas työ sekä harrastukset, joissa nivelet voivat vahingoittua.

Käypä hoito suositus tekeillä

Airaksinen linjaa nivelrikkohoidon EULAR:n suosituksen mukaisesti: ensisijaisena hoitona on lääkkeetön hoito, joka tarkoittaa hyvän lihaskunnon ylläpitoa ja liikkumista sekä painonhallintaa.

- On tärkeätä, että kipu voidaan hoitaa pois, jotta potilaan liikkumis ja toimintakyky säilyvät. Kohtuullinen, elämän tilanteeseen sopiva liikunta, joka ei aiheuta voimakkaita iskuja tai tärinää, kuuluu nivelrikon hoitoon.

Sopivia liikuntamuotoja ovat pyöräily, uinti, hiihto ja kävely. Sen sijaan muodikkaat extreme- ja kontaktilajit ovat nivelrikkoiselle riski.

Liikuntaa ja lääkitystä

- On ehdottoman tärkeätä, että potilas kykenee liikkumaan, ja siksi kivunhoito on kokonaishoidon tärkeä osa. Ensisijainen kipulääke on parasetamol tai tulehduskipulääke, vatsaystävällisyys huomioiden.

90-luvulla käyttöön on otettu myös glukosamiini-valmisteet

Glukosamiini-valmisteita on saatavilla monimuotoisesti, ja niistä on kehitetty myös tablettivalmiste helpottamaan lääkkeen ottoa.

Niveliä voidaan rauhoittaa myös sisäisesti hyualuronaatilla tai kortisonilla.

Nivelrikon hoito on terveystaloudellisesti kannattavaa, sillä esimerkiksi lonkan tai polven keinonivelleikkaus maksaa noin 7 000 – 8 000 euroa. Uusintaleikkaus tarvitaan noin 20–30 prosentille kymmenen vuoden kuluessa, ja tällaisen leikkauksen hinta on kalliimpi kuin perusleikkauksen.

Keinonivelleikkaus on nivelrikkohoidon viimeisin vaihe, jossa tuhoutunut nivelpinta korvataan keinomateriaalilla.

Nivelrikon hyvä hoito

1. Riittävä kivunhoito 2. Liikunta – nivel ei kulu liikkumalla 3. Toimintakyvyn ylläpito 4. Yhdistelmähoito: sopivat lääkevalmisteet ja liikunta

Lähde: AC-tiedotus Oy

Kommentoi »