Mistä polvikipu johtuu?

Mistä polvikipu johtuu?
Polvikipuun kannattaa ensin kokeilla kotikonsteja ja kylmähoitoa.
Julkaistu 8.6.2016

Nivelrikko 

Oireet: Turvotus, kuumotus, kipeys ja jäykkyys. Pukeminen voi olla tukalaa.

Hoito: Parantavaa hoitoa ei ole. Oireita lievittävät muun muassa tulehduskipulääkkeet, kortisonipistokset ja kylmähoito. Ylipainon pudottaminen vähentää polven kuormitusta. Fysioterapeutin antamat harjoitukset parantavat liikkuvuutta, samoin vesijumppa ja pyöräily. Jos mikään ei auta, tehdään keinonivelleikkaus.

Nivelkierukan repeämä 

Oireet: Kipu, turvotus, polven pettäminen ja lukkiutuminen.

Hoito: Iso repeämä saattaa lukita polven täysin, jolloin polvi pitää leikata nopeasti. Vaurioituneen kierukan osa poistetaan tähystyksessä tai repeämä korjataan. Fysioterapeutin neuvomilla harjoituksilla pyritään vahvistamaan reisilihasta.

Polven seudun murtuma 

Oireet: Äkillinen kova kipu, turvotus, sisäinen verenvuoto, kyvyttömyys varata painoa, taivuttaa tai suoristaa.

Hoito: Jos murtuman asento on hyvä, se voidaan hoitaa kipsillä. Kävely kyynärsauvoilla tuo lepoa polvelle. Jos luu on pirstaleina, kappaleet kasataan leikkauksessa yhteen ja kiinnitetään usein metalliruuvein tai -levyin. 

HUOMAA: Osteoporoottinen luu on erityisenherkkä murtumaan.

Lumpion sijoiltaanmeno 

Oireet: Polvea on vaikea koukistaa ja ojentaa. Kipu on kova.

Hoito: Lepo, sillä lievä sijoiltaanmeno voi korjaantua itsestään. Kylmähoito, särkylääke, lumpiotuki ja kinesioteippaus helpottavat oloa. Kuntoutus on tärkeää. Leikkausta tarvitaan, jos vaivoihin liittyy murtuma tai rustovaurio tai jos nivelsiteet löystyvät ja lumpio muljahtelee toistuvasti.

Nivelsiteiden repeämät 

Oireet: Kipu, turvotus ja lukkiutuminen. Joskus sisäistä verenvuotoa.

Hoito: Kuntoutus. Jos polvi jää siitä huolimatta löysäksi, nivelsiteet voidaan kiinnittää tai rakentaa uudelleen jänteistä.

Rasitusvammat 

Oireet: Kipu, joka yltyy rasituksessa. Voi tulla pitkästä kävelystä tai urheilulajeista, jossa on nopeita käännöksiä.

Hoito: Muutaman päivän lepo, liikeharjoitukset ja tarvittaessa tulehduskipulääke. Venyttely, kylmähoito ja hieronta lievittävät kipua. Vaikeimmissa tapauksissa annetaan fysioterapiaa.

Lue myös:

Kommentoi »