Terve.fi

Munuais- ja maksaliitto: Ikääntynyt, muista juoda vettä kesän lämpimillä

Munuais- ja maksaliitto: Ikääntynyt, muista juoda vettä kesän lämpimillä
Munuaisten toiminta alkaa heikentyä 40 ikävuoden jälkeen. Kesän helteillä erityisesti ikääntyvien kannattaa juoda vettä tarpeeksi. [node:summary]
Julkaistu 27.6.2017

Helteinen sää voi saada elimistön kuivumaan, ellei riittävästä veden juonnista pidä huolta. Munuais- ja maksaliitto muistuttaa, että munuaisten toiminta alkaa heikentyä jo 40 ikävuoden jälkeen. Munuaisten taakka helpottuu juomalla vettä 1,5–2 litraa päivässä, joka vastaa noin 8–10 lasillista.

Kuivuminen saattaa johtaa munuaisvaurioon. Liian vähäinen veden juominen saattaa aiheuttaa nestehukkaa, jolloin munuaisiin tuleva verenkierto vähenee ja munuaistoiminta heikkenee. Myös liian matala verenpaine on munuaisvaurion riskitekijä.

– Taustalla voi olla oksentelu, ripuli, kuumeilu, verenvuoto, vakava infektio, leikkaus tai sydämen vajaatoiminta, kertoo HUS:n osastonylilääkäri Agneta Ekstrand Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Jotkin verenpainelääkkeet ja tulehduskipulääkkeet yhdistettynä elimistön kuivumiseen saattavat aiheuttaa munuaisvaurioita, tiedotteessa huomautetaan.

Vedellä on monia hyviä ominaisuuksia ja kaiken ikäisten tulisi juoda sitä riittävästi edistääkseen terveyttään. Vesi säätelee kehon lämpötilaa ja toimii elimistön puhdistajana poistaen kuona-aineita ja bakteereita. Se kuljettaa ravintoaineita ja kuljettaa happea soluihin. Elimistö tarvitsee vettä hyödyntääkseen ravintoa, ja vesiliukoisista vitamiineista esimerkiksi C- ja B-vitamiinit kulkevat soluihin veden avulla.

Oireeton munuaisten vajaatoiminta

Arvion mukaan 30–40 prosentilla yli 65-vuotiaista on lievä munuaissairaus. Alkuvaiheen munuaisten vajaatoiminnassa virtsaneritys voi vähentyä, mutta useimmiten lievänä tai keskivaikeana munuaisten vajaatoiminta on täysin oireeton. Potilaalla saattaa olla kuumeilua, hengitystieoireita, päänsärkyä, elimistön kuivumista ja niveloireita.

Nesteytys on äkillisen munuaissairauden ensisijainen hoito ja toiminta palautuu yleensä sen avulla normaaliksi. Todella harvoin potilas tarvitsee dialyysihoitoa, sanoo Ekstrand Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa.

Munuaiset ovat kehon puhdistuslaitos

Munuaiset pitävät kehossamme huolta elintärkeistä toiminnoista: ne poistavat ylimääräistä nestettä ja elimistölle haitallisia kuona-aineita ja suoloja. Munuaiset säätelevät verenpainetta, ohjaavat punasoluja ja tuottavat D-vitamiinia.

Munuaisten heikkenemiselle altistavat myös kohonnut verenpaine, diabetes, tupakointi ja vyötärölihavuus.

Tärkeää on munuaisvaurion aikainen tunnistaminen, jotta eteneminen saadaan pysäytettyä ja sitä aiheuttaviin tekijöihin puututaan ajoissa.

Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa muistutetaan, että varjoainetutkimusten ja leikkausten yhteydessä tulee huolehtia riittävästä nesteensaannista.

Lähteet:

Lue lisää:

Kommentoi »