Vastasyntyneen elimistössä on vettä noin 80 ja leikki-ikäisessäkin seitsemisenkymmentä prosenttia. Aikuisessa nesteen määrä on 50 – 60 prosenttia.
Nestetasapainon järkkyessä aikuisen elimistö osaa jo sopeutua tilanteeseen. Vauvat ja leikki-ikäiset sitä vastoin ovat herkkiä suhteellisen suurillekin nestetasapainon häiriöille. Vauvaiässä elimistön kuivuminen saattaa jo vuorokaudessa johtaa pahimmillaan jopa sokkiin.
Nestetasapainonsa säilyttämiseksi esimerkiksi kymmenkiloinen lapsi tarvitsee normaalioloissa vähintään 12 desilitraa nestettä vuorokaudessa. Suurin osa tarvittavasta nesteestä tulee ruuan mukana, mutta täytyy pitää mielessä, etteivät pienet lapset aina osaa ilmaista janoa. Juomiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota auringossa, helteessä ja ripulin yhteydessä. Turistiripuli voi aiheuttaa hengenvaarallisen nestehukan leikki-ikäisellekin.
Pikkulapset eivät osaa viestiä elimistönsä nestetarpeesta. Lasten suolistosairauksien erikoislääkäri, dosentti Kaija-Leena Kolho kehottaakin tarkkailemaan vauvoja ja leikki-ikäisiä lapsia ja käyttämään maalaisjärkeä.
– Jos lapsi ei ole saanut nestettä tarpeeksi, hän saattaa muuttua kärttyisäksi. Lapsi voi maiskutella ja niellä omaa sylkeään, posket ja huulet saattavat punehtua. Ripulissa ja oksennustaudissa lapsi on kalpea. Lapsen silmät painuvat syvälle ja vauvan lakiaukele painuu kuopalle.
– Nestehukkainen lapsi väsyy helposti eikä jaksa kiinnostua juuri mistään. Apaattisuus, uneliaisuus ja nukahtelu ovat hälyttäviä merkkejä. Jos lapsi liikkuu ja leikkii virkeänä, ei ole syytä huoleen, Kaija-Leena Kolho kertoo.
Suolat tasapainoon
Ripuloivia lapsia on vuosikymmenet totuttu hoitamaan kotikonstein keltaisella Jaffalla. Ripulissa kyse ei kuitenkaan ole pelkästä nestevajauksesta.
– Nesteen mukana elimistöstä poistuu runsaasti erilaisia suoloja. Tilanne ei hoidu omatekoisilla suolasekoituksilla. Päinvastoin, ruokasuolan sekoittaminen lapsen nauttimaan nesteeseen saattaa ajaa ojasta allikkoon ja sekoittaa elimistön suolojen suhteet entisestään, Kaija-Leena Kolho sanoo.Pikkuisen ripulia ei pitäisi hoitaa myöskään suolen toimintaa säätelevillä lääkkeillä.
– Parhaimman avun saa apteekissa myytävästä Osmosal-ripulijuomasta. Suolojen lisäksi siinä on glukoosia, josta saa energiaa ja joka tehostaa suolojen imeytymistä. Juoman antaminen on syytä aloittaa heti ripulin alkuvaiheessa.
Kaliumia banaanista
Ripuloivalle lapselle on syytä tarjota nestettä useasti, aluksi pieniä eriä kerrallaan lusikalla noin kymmenen minuutin välein, jos lapsi oksentelee. Nestemäärää lisätään vähitellen, kun oksentelu rauhoittuu. Ruokana kannattaa aloittaa kevyesti esimerkiksi banaanilla. Se on ystävällistä myös ärtyneelle suolistolle. Maitoa lapselle voi antaa koko ajan vatsataudista huolimatta.
Ripulin aiheuttamasta nestevajauksesta lapsi toipuu muutamassa päivässä. Alle puolivuotias vauva kannattaa kuitenkin viedä lääkäriin herkästi ja isompikin lapsi rajun ripuloinnin jälkeen, jos hän näyttää väsähtämisen merkkejä. Lääkärissäkäynti on aiheellista myös, jos ulosteessa on verta, lapsen yleiskunto huono tai ripuli ei rauhoitu 3–5 päivässä.
Hellehatun varjoon
Nestetasapaino saattaa järkkyä herkästi myös auringossa ja kuumuudessa. Vauvan hellemyssy ja aikuisen lierihattu eivät olekaan hienostelua. Ihminen haihduttaa elimistöstään nestettä eniten juuri pään kautta ja hattu on haihtumisen paras este.
– Haihtumisen estämiseksi vauvalla on syytä pitää kevyttä hattua kuumallakin ilmalla. Liian kuumaa vaatetusta tai peittelyä on syytä varoa. Kuomuvaunuissa voi tulla erittäin kuuma ja nukkuvan lapsen mahdollista hikoilua on tarkkailtava. Lapselle on tarjottava usein juotavaa normaalin ravinnon lisäksi, helteellä vettä tai laimeaa mehua, Kaija-Leena Kolho sanoo.
Kaikista suojatoimista huolimatta lapset palavat helposti auringossa ja se näkyy usein myös nestetasapainossa. Paras auringonsuoja on kevyt peittävä vaatetus. Vähäinen ihon punoitus ei vaadi erikoistoimia, mutta jos lapsen iho on turvonnut tai siihen tulee rakkuloita, syytä on lähteä lääkäriin. Eikä palaneen alueen tarvitse olla iso. Lapsen kämmenen kokoinen, pahannäköinen auringonpolttama vaatii jo lääkärin hoitoa.
Copyright Duodecim 2003. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. Kielto koskee materiaalin käyttöä frame-tekniikalla, linkittämällä suoraan tähän tiedostoon sekä kaikkeen muuhun toimintaan mm. cache- ja proxy-tekniikalla. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen muillakin tavoilla kielletään. Tämä koskee myös tulostusta ja tallennusta muuhun kuin yksityiseen käyttöön.