Treeni ja ravinto

Huonolla tuulella ja vaikea keskittyä? Juo vettä!

Tutkimuksen mukaan lievälläkin nestehukalla on ikäviä vaikutuksia esimerkiksi keskittymiskykyyn ja työmuistiin.

4.4.2015 Terve.fi

Uuden tutkimuksen mukaan jopa lievällä nestehukalla voi olla vaikutusta mielialaan, energiatasoon ja kykyyn ajatella selkeästi, uutisoi Psychcentral.com.

Huomaamme valitettavan usein nestehukan vasta siinä vaiheessa, kun meille tulee jano. Asiantuntijoiden mukaan tässä vaiheessa nestehukka on ehtinyt vaikuttaa kehoomme jo monin haitallisin tavoin.

Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että sillä ei ole merkitystä, onko henkilö juuri kävellyt 40 minuuttia juoksumatolla tai istunut ja levännyt – lievän nestehukan vaikutukset olivat molemmissa tapauksissa samat. Lievä nestehukka tarkoittaa 1,5 prosenttia normaalia alhaisempaa veden määrää kehossa.

Tutkijat haluavat painottaa, että jokaisen pitäisi huolehtia riittävästä veden juomisesta myös muulloin kun liikuntaa harrastaessaan.

Naiset alttiimpia vaikutuksille

Tutkimuksissa havaittiin, että lievää nestehukkaa kärsivillä oli vaikeuksia suorittaa tehtäviä, joissa vaadittiin ajattelua. Erityisiä ongelmia tutkimukseen osallistuneilla oli tarkkaavaisuudessa ja työmuistin toiminnassa.

Tutkijat huomasivat myös, että naiset ovat alttiimpia lievän nestehukan vaikutuksille kuin miehet. Vaikutukset ovat kuitenkin haitalliset molemmilla sukupuolilla, ja tutkijat suosittelevat sekä miehiä että naisia juomaan noin kaksi litraa vettä päivittäin.

Nestetasapainonsa voi tarkistaa tarkkailemalla virtsansa väriä. Jos nestetasapaino on kunnossa, virtsa on väriltään hyvin kalpean keltaista.

Lähde: Psychcentral.com

Lue lisää:

Onko Sinulla nestehukka?

Nestehukka vaarana vauvoille

Huolehdi nesteytyksestä

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi