Terve.fi

6 epätavallista nestehukan merkkiä

6 epätavallista nestehukan merkkiä
Nestehukan yleisimmät oireet ovat jano ja uupumus, mutta kaikki nestehukkaan viittaavat merkit eivät ole yhtä selkeitä. Koska nestehukka voi pahimmillaan johtaa hengenvaarallisiin komplikaatioihin, kannattaa opetella tunnistamaan sen oireet ajoissa.
Julkaistu: 25.3.2015

Nestehukka johtuu siitä, ettei kehossa ole riittävästi vettä ja muita nesteitä, joita se tarvitsee toimiakseen kunnolla. Nestehukka voi johtaa veritulppaan, kouristuskohtaukseen ja muihin mahdollisesti hengenvaarallisiin komplikaatioihin.

Tutkimusten mukaan jopa lievä nestehukka voi vaikuttaa haitallisesti mielialaan ja energiatasoon. Siksi on tärkeää tunnistaa nestehukan oireet jo varhaisessa vaiheessa. Jano ja uupumus ovat selviä nestehukan merkkejä, mutta kaikki oireet eivät välttämättä ole yhtä selkeitä. Everydayhealth.com listasi nämä kuusi yllättävää nestehukan merkkiä.

1. Pahanhajuinen hengitys

Syljessä on antibakteerisia ominaisuuksia, mutta nestehukasta kärsivä keho ei pysty tuottamaan riittävästi sylkeä. Tällöin suun bakteerit pääsevät kasvamaan rauhassa ja tuloksena on pahanhajuinen hengitys.

2. Kuiva iho

Nestehukka aiheuttaa pyörryttävän olon, ja kehon verimäärä on alhainen. Tästä syystä myös iho kuivuu.

Kannattaa myös muistaa, että nestehukasta voi kärsiä viileämmässäkin ilmastossa. Oireet saattavat silloin olla lievemmät ja iskevät hitaammin, mutta nestehukka voi iskeä yhtä lailla niin lämpimässä kuin viileässäkin säässä.

3. Lihaskrampit

Mitä kuumemmaksi kehosi lämpötila kasvaa, sitä todennäköisempiä lihaskrampit ovat. Myös muutokset elektrolyyteissä, natrium- ja kaliumtasoissa saattavat edistää lihaskramppeja.

4. Kuume ja kylmät väreet

Vakavasta nestehukasta kärsivä ihminen saattaa kärsiä myös kuumeesta ja kylmistä väreistä. Kuume voi tässä tilassa olla erityisen vaarallista, joten mene lääkäriin, jos kuumeesi nousee yli 38,4 asteen.

5. Ruoanhimo (erityisesti makeisten himo)

Nestehukka voi vaikeuttaa ravintoaineiden ja esimerkiksi maksan toimintaa. Maksa käyttää vettä vapauttaakseen glykogeenejä ja muita tekijöitä kehon energiavarastoista. Nestehukkaisena tämä ei onnistu kunnolla, ja tuloksena voi olla ruoanhimo. Saatat himoita mitä tahansa suklaasta suolaisiin herkkuihin, mutta makeiset ovat yleisempi himon kohde, koska keholla saattaa olla vaikeuksia glykogeenien tuottamisessa.

6. Päänsäryt

Aivot kelluvat eräänlaisessa nestepussissa, joka estää niitä törmäilemästä pääkalloon. Jos tuo nestepussi tyhjentyy tai on tyhjenemässä nestehukan takia, aivot saattavat painautua jotakin kallon osaa vasten, jolloin tuloksena voi olla päänsärky.

Lähde: Everydayhealth.com

Kommentoi »