Paleltuma
Paleltuma nipistelee! Paleltuma ei saa päästä syvälle, siksi on syytä toimia nopeasti. Lue vinkit.

Paleltuma syntyy helpoimmin poskiin, korviin, nenään, sormiin ja varpaisiin. Kun lämpötila laskee, ihon verenkierto vähenee ja paleltunut kohta muuttuu tunnottomaksi ja valkoiseksi. Paleltuneen ruumiinosan kudoksissa alkaa tapahtua nesteen jäätymistä, joka tuntuu pistelyltä tai tunnottomuudelta.

Paleltuma kasvoissa ja käsissä näyttää valkealta laikulta. Myös muunlaiset värin muutokset tai rakkulat ovat mahdollisia. Iho voi myös paleltua huomaamatta, ilman selvästi tuntuvia oireita.

Paleltuman hoidossa on tärkeää nopea toiminta, ettei pinnallisesta paleltumasta tule syvä.

  • Lämmitä paleltunut kohta nopeasti 37–40-asteisessa vedessä noin 15–30 minuutin ajan. Paleltunutta aluetta ei kannata koittaa sulattaa avotulella, koska tunnottomuudesta johtuen voidaan aikaansaada paleltuman lisäksi palovamma.
  • Lievässä kasvojen paleltumassa painele paleltunutta aluetta lämpimällä kädellä kevyesti.
  • Hakeudu lämpimään tai suojaisaan paikkaan.
  • Jatka lämmitystä kunnes väri palautuu normaaliksi ja tunto palaa.

Suomen talvisissa oloissa paleltumat ovat melko yleisiä. Kosteat vaatteet ja tuuli lisäävät paleltumien syntymisriskiä. Myös huono ääreisverenkierto voi lisätä riskiä paleltumiin. Lasten pukeutumiseen pakkasella tulee kiinnittää erityistä huomiota, koska lapsi on kylmyyden vaikutuksille aikuista herkempi.

Syvä paleltuma vaatii aina lääkärinhoidon. Syvässä paleltumassa ihon alla oleva kudos on vaurioitunut, iho on sinertävä ja turvonnut ja voi mennä kuolioon.

Paleltumia voit ehkäistä huolehtimalla riittävästä ja kosteutta eristävästä vaatetuksesta ja välttäämällä nestehukkaa.

Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi