Terve.fi

Hypotermia vie lähes sadan ihmisen hengen vuosittain

Hypotermia vie lähes sadan ihmisen hengen vuosittain
Tapaturmaiseen hypotermiaan kuolee Suomessa vuosittain lähes 100 ihmistä. Ilman suojavarusteita kylmä vesi voi viedä hengen muutamassa minuutissa, mutta oikein suojautuneena ihminen selviää jopa –50 ºC:n pakkasessa. Suomen ilmasto-oloissa hypotermian riski on suuri syys- ja talvikuukausina, mutta sairaaloissa hypotermiapotilaita on hoidettu myös kesällä.
Julkaistu 16.9.2011

– Ilman vaatetusta ihminen ei selviä kuin muutamia päiviä, mahdollisesti viikkoja, kun ilma viilenee alle 25 ºC:n, huomauttaa LitT Raija Ilmarinen, joka on kollegoineen kirjoittanut käsikirjan hypotermiasta. Viileässä vedessä kylmäkuoleman vaara on lähellä ilman suojavarusteita. Jos vesi on 15-asteista, keskimäärin puolet vedenvaraan joutuneista menehtyy parissa tunnissa, 5-asteisessa vedessä vain harva selviää kahta tuntia.

Kylmän vaarat vaanivat muun muassa vesi- ja liikenneonnettomuuksien, työ-, urheilu- ja vapaa-ajan tapaturmien sekä liiallisen alkoholin nauttimisen yhteydessä. Vesillä liikuttaessa hypotermialle altistuvat etenkin lapset, veneilijät ja kalastajat sekä talvella pilkkijät ja moottorikelkkailijat. Maastossa liikuttaessa vaarassa ovat huonosti varustautuneet retkeilijät. Turismin lisääntyessä riskit kasvavat myös harvaan asutuilla seuduilla.

Hypotermia-kirjassa on käytännön toimintaohjeita ulkona liikkujille ja työskenteleville. Kirjassa kerrotaan kylmän vaikutuksista terveisiin ihmisiin, sairauksien ja lääkkeiden sekä kylmän yhteisvaikutuksista, vammojen ehkäisystä sekä kylmänsuojavaatteille ja pelastusvarusteille asetetuista vaatimuksista. Mukana on ensiapuohjeita onnettomuustilanteisiin. Teos on kirjoitettu käsikirjaksi pelastustoiminnassa mukana oleville, työterveyshenkilöstölle, ensiapukouluttajille, eräoppaille, sotilaiden talvikoulutuksesta vastaaville sekä liikunnan ammattilaisille.

Julkaisu: Hypotermia – Kylmänhaitat työssä ja vapaa-aikanaIlmarinen Raija, Lindholm Harri, Läärä Jukka, Peltonen Oula-Matti, Rintamäki Hannu ja Tammela Erja (linkki Työterveyslaitoksen Verkkokauppaan)

Lue lisää:

Kommentoi »