Terve.fi

Palo- ja paleltumavammat

Palo- ja paleltumavammat
Palovammat syntyvät kun ihon lämpötila nousee yli 45 asteen. Paleltumavamman vakavuutta ei voida arvioida ennen sulattamista.
Julkaistu 12.8.2008

Palovammat

Palovamman ensiapu:

Huuhtele 20-30 minuuttia juoksevassa kylmässä vedessä. Puhdista mekaanisesti (eli apuvälinettä käyttäen, kuten pinsetit, kynsiharja jne.) palamisjätteet ja kuollut iho. Lääkäriin kannattaa olla yhteydessä mikäli vamma on alla olevan luokittelun mukaan II- tai III-astetta, palovamman laajuudesta riippuen heti tai seuraavana arkipäivänä. Kämmenen koko on noin yhden prosentin kehon pinta-alasta, yläraaja 9 % ja alaraaja 18 %. Mikäli kehosta on palanut noin 20 %, on olemassa sokin vaara ja hoitoon pääsyllä on kiire.

Palovammat jaetaan kolmeen luokkaan:

I-asteen palovamma:

Vamma on pinnallinen. Ihon pinta punoittaa ja sitä kirveltää. Ihon kosketustunto on säilynyt. I-asteen palovamma paranee itsestään, mutta voit käyttää hydrokortisonivoidetta. Kipulääkitys tarpeen mukaan. Yleisin aiheuttaja on auringonvalo.

II-asteen palovamma:

Vahinko ylettyy syvemmälle kudoksiin. Iholle ilmaantuu rakkuloita ja kipu on kova. Tämäkin vamma paranee itsestään, mutta vasta viikkojen kuluessa ja voi tuottaa arpikudosta.

Rakkulat kannattaa tyhjentää steriilillä neulalla. Palovamman päälle kannattaa laittaa rasvataitos ja runsaasti sidetaitoksia koska palovamma erittää runsaasti. Ensimmäinen taitos kannattaa pitää paikoillaan 3-4 päivää. Kipulääkitys tarpeen mukaan.

Mikäli kipu ei hellitä tai ilmenee merkkejä infektoitumisesta (punoitus, turvotus, märkiminen), kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin. Myös jos vamma-alue on isompi kuin kaksi kämmentä, niin vammaa kannattaa käydä näyttämässä terveyskeskuksessa. Yleisin aiheuttaja on kuuma vesi.

III-asteen palovamma:

Iho voi olla mustunut, haavan pohja on kuiva ja kosketustunto on heikentynyt. Ota heti yhteyttä sairaalaan tai terveyskeskukseen. Huomioi sokin vaara.

Paleltumavammat

Paleltumavamman vakavuutta ei voida arvioida ennen sulattamista, joka onkin ensiavun päämäärä ja siihen tulee pyrkiä, ellei ole vaaraa uudestaan jäätymisestä.

Paleltumavamman merkkeinä on kipu, pistely ja iho tulee valkoiseksi. Vaikeammassa vammassa iho marmorisoituu (iho muuttuu kuivaksi, kovaksi ja voi halkeilla) ja on tunnoton. Tämänkin vamman kanssa järjen käyttö ja ennaltaehkäisy on kaiken perusta. Paljaan ihon pinnan suojaaminen, kerrospukeutuminen ja tuulen huomioon ottaminen pelastaa monelta paleltumalta. Alkoholi lisää myös paleltumavammoja!

Paleltuman ensiapu:

Lämmitä ja sulata paleltuma-alue heti. Paras keino tähän on 40-42 asteinen vesi 15-30 minuutin ajan tai kunnes iho saa takaisin luonnollisen värinsä kertoen verenkierron elpymisestä.

Älä hankaa aluetta, käyttä kuumia esineitä lämmitykseen (tunnon alentuminen paleltumakohdassa!), tai hankaa lumella paleltuma-aluetta.

Milloin lääkäriin?

Syvät paleltumavammat vaativat aina lääkärin hoitoa, lievemmätkin on hyvä käydä näyttämässä mikäli väri ei palaa alueelle noin 30 minuutin sulattelun jälkeen.

Kommentoi »