Terve.fi

Pipo päähän ja pakkasvoiteet roskiin

Pipo päähän ja pakkasvoiteet roskiin
Julkaistu: 28.6.2006
- Ensimmäiset kylmät päivät ovat aina kriittisiä, sillä silloin ihmiset eivät osaa ottaa pakkasta huomioon, toteaa ihotautien erikoislääkäri Eero Lehmuskallio puolustusvoimista.
Paleltumatapaukset vähenevätkin yleensä pakkasten pitkittyessä, kun kovapäisimmätkin suostuvat käyttämään pipoa. Paleltumat ovat etenkin leudompiin talviin tottuneiden eteläsuomalaisten vaiva ja pohjoisessa asuville niitä tulee selvästi vähemmän lukuisammista pakkaspäivistä huolimatta. – Etelässä kylmää ei oteta tosissaan. Etenkin leutojen talvien jälkeen unohdetaan, miten pakkaseen pitää varautua. Pelkkä lämpömittarin seuraaminen ei riitä, sillä kova viima lisää paleltuman vaaraa huomattavasti.
Eteläsuomalaisten lisäksi suuremmassa paleltumien vaarassa ovat huonon ääreisverenkierron omaavat sekä aikaisemmin paleltumia saaneet. Myös tupakointi saattaa lisätä paleltumia, sillä tupakka heikentää pintaverenkiertoa.
[h2]Jalka kainaloon[/h2] Paleltuma tuntuu aluksi kirvelevänä kipuna joka muuttuu vähitellen tunnottomuudeksi. Paleltunut iho on myös tavallista vaaleampi tai jopa valkoinen. Paleltumat tulevat sinne mihin kylmä käy pahiten. Esimerkiksi moottorikelkalla huristaville poropaimenille niitä tulee yleensä kasvoihin ja korviin.
Lievemmät, ns. ensimmäisen asteen paleltumat hellittävät vaikkapa kämmenellä lämmittämällä, mutta niidenkin takia kannattaa hakeutua sisälle, jos mahdollista. Sisälle tultua nopea lämmittäminen noin 40-asteisessa vedessä vähentää vammoja. Paleltunutta paikkaa ei pitäisi lämmittää kovin kuumassa, esimerkiksi nuotion ääressä, sillä tunnottomaan raajaan tulee helposti palovammoja. Patikkamatkalla kylmettynyt jalka kannattaa työntää ennemmin vaikka kaverin kainaloon.- Jos raaja paleltuu luonnossa se pitää lämmittää tai sulattaa vain jos ei ole vaaraa siitä, että se jäätyy uudelleen. Uudelleenjäätyminen saattaa aiheuttaa pahempia vammoja.
Pahimmillaan paleltuma voi johtaa kuolioon. Useimmiten kuolio tulee isovarpaaseen.- Nämä ovat pyramidin kärki, mutta tulee niitäkin. Tänäkin talvena on saanut lukea lehdistä tämmöisistä tapauksista.
[h2]Pakkasvoiteista vain haittaa[/h2] Paras tapa säästyä paleltumilta on pukeutua riittävästi ja välttää turhaa ulkoilua paukkupakkasilla. Lehmuskallio kehottaa lisäksi unohtamaan pakkasvoiteet, sillä ne vain lisäävät paleltumia. Lehmuskallion johtama tutkimusryhmä havaitsi jo reilut kymmenisen vuotta sitten, että pakkasvoiteita käyttävillä varusmiehillä oli jopa 3-6-kertainen vaara saada paleltumia kasvoihin ja korviin. – Pakkasvoiteet lisäävät paleltuman vaaraa, sillä ne antavat väärän turvallisuuden tunteen. Voideltu iho tuntuu lämpimämmältä kuin onkaan, minkä takia muu suojautuminen unohtuu. Rasvan ansiosta iho ei myöskään kirvele tai arista, jolloin paleltumaa ei osaa epäillä.
Lehmuskallio kertoo havaintojen vaikuttaneen vähitellen pakkasvoiteiden menekkiin, sillä tutkimusryhmän selvitysten perusteella voiteiden myynti olisi pysähtynyt, vaikka huulirasvojen myynti on samanaikaisesti jatkanut kasvua.- Pakkasrasvoilla ei ole minkäänlaista roolia paleltumien torjunnassa. Ulkoa sisään tultua rasvaamisesta on kyllä hyötyä, sillä kylmä ilma voi kuivattaa ihoa.
Uutispalvelu Duodecim: Lasse Nevala 
Kommentoi »