Terve.fi

Pakkanen kiristyy – suojaudu kylmältä pukeutumalla oikein

Pakkanen kiristyy – suojaudu kylmältä pukeutumalla oikein
Vältä paleltumista näillä pukeutumisohjeilla.
Julkaistu 5.1.2016

Paukkupakkasilla on erityisen tärkeää huolehtia siitä, että on pukeutunut lämpimästi ja sellaisiin vaatteisiin, jotka todella suojaavat pakkasen vaikutuksilta. Paleltumisriski on suuri, jos ei ole varustautunut sään mukaisesti.

Pään suojaaminen

Hyvä päähine pakkaseen on sellainen, joka suojaa sekä posket, korvat että otsan. Sen pitää olla tuulenpitävä, eikä se saa haitata näkyvyyttä. Pään suojaus on hyvin tärkeää siksi, että iso osa ihmisen lämmöstä haihtuu pään kautta.

Käsien suojaaminen

Sormikkaiden sijaan kannattaa pukea käsiin rukkaset tai kintaat, sillä ne pitävät kädet paremmin lämpiminä. Jos yhdet käsineet eivät tunnu torjuvan pakkasta riittävän hyvin, on hyvä pukea kahdet päällekkäin. Päällimmäiset käsineet suojaavat käsiä tuulelta, kun alemmat taas lisäävät lämpöisyyttä ja pitävät kädet kuivina. Alle puettavien käsineiden olisi hyvä olla ohuet.

Jos aiot viettää ulkona pidemmän aikaa ja touhuta esimerkiksi lumessa, kannattaa ottaa mukaan myös kuivat vaihtokäsineet.

Jalkojen suojaaminen

Myös sukissa kannattaa suosia kerroksia. Alussukaksi sopivat tekokuituiset, kosteutta siirtävät sukat ja päällimmäiseksi lämpöä eristävät villasukat. Puuvillasukat kannattaa jättää kotiin, sillä ne ovat vaikutukseltaan viilentävät. Villa ja villasekoitteet ovat parhaita sukkamateriaaleja pakkassäällä.

Hyvät talvikengät ovat sopivan kokoiset ja sillä tavalla väljät, että kenkien ja sukkien väliin jää sopivasti ilmatilaa. Liian isot ne eivät saa kuitenkaan olla, jotta ne eivät ole liian kömpelöt. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että talvikengät ovat kokoa isommat kuin kesäkengät. Paksupohjaiset kengät lisäävät jalkineen lämmöneristävyyttä, ja korkea varsi suojaa nilkkaa. Lämpöisyyttä voi lisätä esimerkiksi huovasta tehdyillä pohjallisilla.

Lisää kerroksia pakkasen kiristyessä

Pakkasen kiristyessä on pukeuduttava kerroksittain. Tämä tarkoittaa sitä, että päälle puetaan alus-, väli- ja päällysvaatteet.

Alusvaatetuksen pitää olla ihonmyötäinen, mutta se ei saa olla liian tiukka. Hyvä materiaaleja ovat polyesteri, polypropeeni, villa, silkki sekä kaksikerrosneuleet, joiden sisäpuoli siirtää kosteutta ja ulkopuoli on villaa.

Välivaatteiksi sopivat villaneuleet ja fleecet. Päällysvaatteiden on pidettävä tuulta ja oltava sopivan väljät. Eristäviä välivaatekerroksia voi lisätä pakkasasteiden mukaan.

Lähteet: Työterveyslaitos - Ohjeita kylmältä suojautumiseen, Työterveyslaitos, Talvimatkailijan opas

Kommentoi »