Terve.fi

Lapsi pitää pukea pakkasella lämpimämmin kuin aikuinen

Lapsi pitää pukea pakkasella lämpimämmin kuin aikuinen
Lapsen pakkaspukeutumiseen pitää kiinnittää erityishuomiota, koska lapsi on kylmyyden vaikutuksille aikuista herkempi.
Julkaistu 5.1.2016

Pienet lapset on puettava pakkasella lämpimämmin kuin aikuiset, koska he ovat pakkasen vaikutukselle paljon herkempiä kuin aikuiset. Lisäksi on vältettävä pesemästä lapselta ihoa suojaavaa rasvakerrosta pois ennen pakkaseen menemistä.

Vauvan pukeminen

Jos lapsi on aivan pieni, yli kymmenen asteen pakkasella ja viimassa ei kannata mennä ulkoilemaan. Alhaisemmalla pakkasella sisävaatteiden päälle pitää pukea villa- tai fleecemateriaaleja, joiden päälle puetaan talvihaalari. Lopuksi vauva kannattaa pistää makuupussiin.

Vauvalle laitetaan päähän kypärämyssy ja talvipipo. Pienen vauvan käsiä ei kannata laittaa haalarin hihoihin, vaan ne voi jättää vartalon lämpöön talvihaalarin keskelle. Isompi vauva haluaa kuitenkin jo käyttää käsiään, jolloin ne on laitettava hihoihin ja puettava päälle kunnon rukkaset tai lapaset riippuen pakkasen purevuudesta. Jalkoihin puetaan töppöset tai villasukat. Vasta kävelevä lapsi tarvitsee kunnon talvikengät.

Leikki-ikäiset

Leikki-ikäiset lapset telmivät paljon lumessa, jolloin vaatteet kastuvat helposti. On tärkeää vaihtaa vaatteet kuiviin heti, ettei lapsi pääse paleltumaan.

Lastenkin pukeutumisessa kannattaa suosia kerrospukeutumista, mikä tarkoittaa aluskerroksen, välikerroksen ja päällikerroksen pukemista.

  • Alusasun on hyvä olla synteettistä kuitua tai villaa.
  • Välikerros eristää ja suojaa lämpöä haihtumiselta.
  • Päällikerros on tuulen- ja vedenpitävä kuoriasu.
  • Keinokuidut ovat parempia kuin luonnomateriaalit, koska ne eivät ime itseensä kosteutta samalla tavoin kuin esimerkiksi puuvilla.
  • Kengissä on hyvä olla paksut pohjat ja vuori. Talvikenkiin pitää mahtua useammat sukat, eivätkä ne saa olla liian ahtaat, jotta veri pääsee kiertämään.
  • Rukkaset lämmittävät käsiä paremmin kuin sormikkaat. Kovilla pakkasilla kannattaa pukea päällekkäin useammat käsineet.

Lapsella pään osuus kehosta on suhteessa suurempi kuin aikuisilla, ja pään kautta haihtuu tehokkaasti lämpöä. Siksi on erityisen tärkeää huolehtia, että lapsella on kunnon pipo pakkasilla. Kasvot kannattaa suojata myös huivilla tai kypärämyssyllä.

Tuuli lisää pakkasen purevuutta, joten jos ilma on erityisen kylmä ja tuulinen, kannattaa rajoittaa lapsen ulkona oleskelua.

Lähteet:

Lue lisää:

Pakkanen kiristyy – suojaudu kylmältä pukeutumalla oikein

Kommentoi »