Vakavasta kylmettymisistä johtuviin oireisiin kuolee vuosittain noin 40-70 ihmistä Suomessa.
Hypotermialla tarkoitetaan elimistön alilämpöisyyttä. Hypotermiaksi luokitellaan tila, jossa kehon lämpötilan laskee alle +35 asteen. Jos kehon lämpötila laskee +30 asteeseen, menettää ihminen tajuntansa ja lämpötilan laskiessa alle +25 asteen on seurauksena kuolema.
Suomessa, erityisesti talvikausina, hypotermia uhkaa yleisemmin joko sairauden, onnettomuuden tai alkoholin nauttimisen seurauksena ulkoilmaan kaatunutta. Pitkän matkan hiihtäjät ja vaeltajat, muistamattomat vanhukset tai sairaskohtauksen saaneet ovat riskiryhmiä. Maastossa varomattomasti liikkuvat moottorikelkkailijat ja hiihtäjät voivat joutua veden varaan liikkuessaan tuntemattomilla reiteillä.
Alkoholi on merkittävä riski talviaikaan ja ulkoilmassa; se heikentää arviointikykyä eikä ihminen tunne kylmyyttä alkoholin vaikutuksen alaisena. Lämmönhukka alkoholia nauttineella on kuitenkin suurentunut, koska kaikki pintaverisuonet ovat avoinna. Tällä tavoin elimistön jäähtyminen nopeutuu ja hypotermian eteneminen voimistuu.
Hyvä on muistaa, että pakkanen ja lämpömittarin lukemat eivät kerro todellista tilannetta ulkona, vaan myös korkeammissa lämpötiloissa voi ilman kosteus ja liikkumattomuus aiheuttaa vakavia paleltumia. Myös huoneenlämmössä voi kehittyä hypotermia, jos potilas esimerkiksi sairauskohtauksen vuoksi jää makaamaan lattialle vähällä vaatetuksella.
Hypotermian kehittymistä edesauttavat tuuli ja kosteus, huono yleiskunto, alkoholi, nälkä ja väsymys.
Alilämpöisyyden eli hypotermisen tilan tunnistaminen
Hypotermian ensioireita ovat
Vilunpuistatukset, lihasvärinä ja palelu. Paleltumisen jatkuessa vilunväristykset lakkaavat, ihminen käy sekavaksi, uneliaaksi tai menettää paikantajun ja lopulta seuraa tajuttomuus.
Hypotermian luokitus
Hypotermia eli vajaalämpöisyys luokitellaan lieväksi, kohtalaiseksi ja vaikeaksi. Luokitus perustuu elimistön ydinlämpötilaan, joka voidaan mitata esimerkiksi, korvakäytävästä tai peräsuolesta 6-7 cm:n syvyydeltä.
Elimistön lämpötilan laskiessa alle +34 asteen alkaa esiintyä tajunnan tason häiriöitä, tajuttomuus seuraa elimistön lämpötilan laskiessa +30 asteen, sydän menee kammiovärinään ydinlämpötilan ollessa +25 astetta ja hengitys lakkaa ydinlämpötilan ollessa +23 asteessa.
Lievä hypotermia
Elimistön lämpötila on +35-32 astetta. Oireina ovat voimakas palelu, lihasvärinä ja sekavuus. Syke ja hengitys ovat kiihtyneitä, virtsaneritys lisääntyy. Iho on kuiva, kalpea ja kylmä. Lievässä hypotermiassa henkilö voi kompastella tai kaatuilla ja hänen muistinsa voi kangerrella.
Kohtalainen hypotermia
Elimistön lämpötila on +32-29 astetta. Paleleminen ja vilunväristykset alkavat yleensä vähetä, mutta voivat jatkua jopa silloinkin, kun ydinlämpötila on laskenut 24 asteeseen. Aivotoiminta hidastuu aiheuttaen sekavuutta puheen vaikeutta ja uneliaisuutta. Liikkeet ovat hapuilevia ja lihakset jäykistyvät. Silmän pupillit laajenevat. Syke ja hengitystiheys ovat pienentyneet.
Vaikea hypotermia
Elimistön ydinlämpö on alle +29 astetta. Vaikeassa hypotermiassa potilas on tajuton, lihasvärinää ei enää ole, ja lämpötilan laskuun liittyy etenevä hengityksen lamaantuminen. Sydämen syke on huomattavan hidas.
Kylmettyneen, hypotermisen ihmisen ensiapuohjeet
Hypotermia suojaa elimistöä, ja oikealla hoidolla potilas voi toipua pitkänkin hypotermiatilanteen jälkeen täysin.
- Nopeus on avainsana hypotermiaa vastaan kamppailtaessa. Lämmönhukka on estettävä; kiedo uhri huopaan (peitteeseen, avaruuslakanaan tms.) ja toimita tajuton tai sekava alilämpöinen potilas sairaalahoitoon mahdollisimman pikaisesti. Auttaja voi lämmittää uhriaan myös omalla ruumiinlämmöllään.
- Vakavat hypotermiatapaukset, joissa uhri on sekava, unelias tai tajuton, vaativat aina pikaista sairaalahoitoa.
- Lievän alilämpöisyyden ensiavuksi riittää nopea hakeutuminen suojaan kylmältä, kuivan ja lämpimän vaatetuksen vaihtaminen, sekä lämpimän juoman nauttiminen.
- Tajutonta, selvästi alilämpöistä henkilöä ei saa ryhtyä elvyttämään (sydänhieronta ja/tai tekohengitys), sillä paineluelvytys voi pysäyttää uhrin heikosti toimivan sydämen lopullisesti. Paineluelvytyksen voi aloittaa ammattihenkilö, joka on varmasti todennut sydämen pysähtyneen.
- Tajuton asetetaan kylkiasentoon, jotta hengitystiet pysyvät auki.
- Vakavassa hypotermiassa (uhri tajuton) on uhria liikuteltava varovasti ja kuljetettava mahdollisuuksien mukaan vaakatasossa hoitopaikkaan. Tämä johtuu siitä, että raajoihin jäänyt kylmettynyt veri voi sydämeen päästyään aiheuttaa kammiovärinän ja siitä aiheutuvan kuoleman.
- Sekava, unelias potilas on avustettava kävelemään, juoksemaan itse suojaan, jotta alilämpöisyys ei pääse etenemään.
- Potilaalle ei saa antaa alkoholia eikä häntä saa ulkoisesti lämmittää esimerkiksi saunassa tai kuumassa vedessä.
- Tapahtumapaikalla ei märkiä vaatteita aleta riisumaan, vaan lämmönhukka estetään esimerkiksi muovikelmulla tai huovilla.
- Sekavalle tai tajuttomalle ei pidä antaa juotavaa tukehtumisvaaran vuoksi.
- Hälytä apua hätänumerosta 112.