Terve.fi

Talvella iho kohtaa erilaisia haasteita


Talvella iho kohtaa monenlaisia haasteita, kun ilma on kylmempää ja kuivempaa. Siksi kiristämisen tunne, kuivuminen, hilseily ja kutina kuuluvat monen suomalaisenkin arkeen.

Talvella iho kohtaa monenlaisia haasteita, kun ilma on kylmempää ja kuivempaa. Siksi kiristämisen tunne, kuivuminen, hilseily ja kutina kuuluvat monen suomalaisenkin arkeen. WebMD luetteli yleisimmät haasteet, jotka talvi iholle tuo.

1. Huulet rohtuvat

Harva on immuuni huulten kuivumiselle talvisaikaan. Apua kuitenkin saa juomalla runsaasti vettä ja käyttämällä kunnon huulirasvaa. Vältä myös kovassa tuulessa ulkoilua äläkä nuole huuliasi, sillä se itse asiassa voi pahentaa tilannetta.

2. Halkeileva kantapäiden iho

Tämäkin on yleinen tilanne monen talvessa, kun kantapäiden iho halkeilee ja sitä kautta jopa tulehtuu ja vaikeuttaa kävelemistä. Apteekista saa hyviä juuri kantapäille tarkoitettuja voiteita, joita käytetään pesun jälkeen.

3. Kädet kuivuvat

Kädet ovat kovilla talven tuiskeessa. Jatkuva käsien peseminen tuhoaa kyllä pöpöt tehokkaasti, mutta samalla kädet kuivuvat. Ja jos et käytä hanskoja jatkuvasti, vahingoittaa pakkanen niitä vielä lisää. Käytä siis glyseriinipohjaista käsivoidetta vähintään heräämisen jälkeen ja ennen nukkumaanmenoa, jos huomaat käsiesi kuivuvan tai kutisevan.

4. Kasvoja kiristää

Kesällä käytetyt tuotteet eivät välttämättä toimi talvella yhtä hyvin. Valitse hellä ja rasvainen saippua kasvojen puhdistukseen ja kasvorasvaa kuivuuden ehkäisemiseksi.

5. Ja kasvorasvoista puheen ollen..

Käytä mielellään hyaluronihappoa, glyseriiniä tai muita kosteutta sitovia aineita sekä ihoa hoitavia ainesosia sisältäviä voiteita. Talvella kannattaa miettiä ikääntymisen merkkejä ehkäiseviä voiteita, sillä ne voivat ärsyttää kuivaa ihoa.

6. Suihkut saattavat olla pahasta

Kaikkienhan on pakko käydä suihkussa, mutta talvella kannattaa välttää pitkiä ja kuumia suihkuja, sillä ne kuivattavat ihoa. Lisää suihkun jälkeen kosteusvoidetta koko keholle ja mahdollisesti uudelleen päivän aikana tarpeen vaatiessa.

7. Ilmankostuttaja voi auttaa

Sisätilojen kuiva, lämmin ilma on omiaan kuivattamaan. Siksi ilmankostuttimesta voi olla suurikin apu. Kannattaa asettaa laite sellaiseen strategiseen paikkaan, josta siitä on hyötyä mahdollisimman paljon, esimerkiksi makuuhuoneeseen.

8. Hiukset ovat huonokuntoisemmat

Talvella hiuksia ei tarvitse pestä shampoolla joka päivä, vaan parin päivän välein peseminen riittää. Käytä shampoopesun yhteydessä hoitoainetta, mutta jätä hiustenkuivaajan ja suoristimen käyttö minimiin.

9. Aurinkovoiteen käyttäminen on talvellakin tarpeen

Aurinko voi käräyttää ihon talvellakin, varsinkin jos esimerkiksi viihdyt hiihtoladuilla tai laskettelurinteessä. Hanget heijastavat 80 prosenttia auringon säteistä, joten suojakertoimellinen rasva tulisi kaivaa käyttöön talveksikin.

10. Pakkaspuremat

Talvella korvat, posket, sormenpäät, nenä ja varpaat ovat suurimmassa paleltumavaarassa. Lievä paleltuma aiheuttaa alueen pistelyä, tunnottomuutta ja ihon kalpenemista.

11. Paleltumat

Paleltuma sen sijaan on jo vaarallinen ja paha sellainen voi aiheuttaa pitkäaikaisen vamman. Jos tunto, lämpö ja ihonväri eivät ole palanneet tunnissa, on syytä hakeutua heti hoitoon. Samoin kannattaa tehdä, jos iholle nousee rakkuloita. Jos paleltunut alue on laaja, kuten iso osa raajaa, tulee aina hakeutua hoitoon.

Lähde: WebMD

Lue lisää:

Julkaistu: 23.11.2014