Terve.fi

Kylmät sormet ja varpaat? Tästä se johtuu

Kylmät sormet ja varpaat? Tästä se johtuu
Kylmät sormet tai varpaat voivat johtua monista eri syistä. Ongelmana voi olla esimerkiksi jokin sairaus tai paleltuma. Lue lisää.
Julkaistu 18.12.2014

Kiljahtaako kumppanisi säikähdyksestä, kun kylmät varpaasi hipaisevat hänen ihoaan peiton alla? Entä huomauttelevatko ihmiset jatkuvasti sinulle siitä, kuinka kylmät kätesi tai sormesi ovat?

Kylmiin sormiin ja varpaisiin voi olla useita eri syitä. Medicine.netin mukaan kyse voi olla esimerkiksi huonosta verenkierrosta, hermoston häiriöistä, paleltumista tai kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttamasta aineenvaihdunnan hidastumisesta.

Kylmät jalat ja varpaat

Syypäitä kylmiin jalkoihin voivat olla myös sellaiset taudit kuin diabetes, ateroskleroosi, Raynaudin oireyhtymä (verenkiertoelinten sairaus) sekä neuropaattinen kipu.

Diabetesta sairastavilla kroonisesti epänormaalin korkea veren- ja virtsansokeri saa valtimot ja hiussuonet kaventumaan, mikä ehkäisee verenkiertoa kudoksiin ja saa jalat kylmenemään. Ateroskleroosi johtuu kolesterolin kroonisesta kohoamisesta, mikä myös aiheuttaa verisuonien kapenemista. Raynaudin oireyhtymässä pienet verisuonet kapenevat, kun hermosto reagoi herkästi kylmälle altistumiseen. Tämä taas aiheuttaa jalkojen kylmenemistä.

Paleltumat aiheuttavat pysyvää vahinkoa verisuoniin, jotka vahingoittuvat kudosten jäätymisestä.

Kylmät sormet

Sormien kylmyys voi johtua huonosta verenkierrosta, hermoston häiriöistä, kylmälle altistumisesta tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kylmät kädet

Edellä mainitut taudit ja ongelmat aiheuttavat myös käsien kylmenemistä.

Ota oireet vakavasti

Koska kylmät jalat tai kädet voivat olla oire jostakin vakavammasta taudista, kannattaa ongelmaan suhtautua riittävällä vakavuudella. Näin voi välttää vakavat komplikaatiot ja pysyvät vahingot.

Healthgrades.comin mukaan mahdollisiin komplikaatioihin kuuluvat:

  • krooninen kipu.
  • kuolio.
  • infektioriskin kohoaminen kylmettyneellä alueella.
  • raajan menettäminen.
  • pysyvä hermovaurio.

Näin hoidat kylmiä jalkoja

Kylmiä jalkoja voi hoitaa kotikonstein, kunhan on ensin selvittänyt, ettei kyseessä ole jokin vakava terveysriski. HealthyLiving.com neuvoo hoitamaan kylmiä jalkoja seuraavilla tavoilla:

  • Pue useammat sukat jalkaan. Valitse alimmaisiksi sukat, jotka on tehty jostakin luonnonkuidusta tai synteettisestä materiaalista, joka torjuu kosteutta. Laita sitten päällimäisiksi väljät sukat, jotka on valmistettu eristävästä materiaalista, kuten villasta.
  • Liota jalkojasi lämpimässä vedessä tai käy lämpimässä suihkussa/kylvyssä.
  • Harrasta liikuntaa, sillä kylmät jalat saattavat johtua huonosta verenkierrosta, jota liikunta parantaa. Aerobinen liikunta on tähän tarkoitukseen parasta.
  • Hieromalla jalkojasi aiheutat kitkaa, joka lämmittää. Voit myös pyytää jotakuta toista hieromaan jalkojasi, jolloin toisen ihmisen käsien lämpö siirtyy jalkoihisi.

Lähteet: Medicine.net, Healthgrades ja HealthhyLiving.com

10 kommenttia