Terve.fi

Voiko pakkaselle olla allerginen?

Voiko pakkaselle olla allerginen?
Pari viikkoa sitten koko Suomea pyyhki ensimmäinen kunnon pakkasrintama, jota seurasivat vuodenvaihteen jälkeen uudet pakkaset. Mutta tiesitkö, että monet suomalaisistakin ovat allergisia pakkaselle?
Julkaistu 14.1.2015

Tiesitkö, että monet suomalaisistakin ovat allergisia pakkaselle? Ja olethan tietoinen, mitä pakkanen tekee kehollesi?

Men’s Healthin haastatteleman tohtori Stanley Finemanin mukaan pakkasallergia on onneksi melko harvinainen: vain noin joka sadastuhannes kärsii siitä. Oireet ovat pakkaskontaktissa urtikariaa eli iholle nousevat, kutiavat läiskät sekä esimerkiksi käsien ja huulten turpoaminen.

Vaikka et pakkasallergiasta kärsisikään, tulee kuitenkin muistaa, ettei kenenkään keho ole täysin immuuni pakkaselle. Ja mistä sen huomaa?

1. Keuhkojesi täytyy työskennellä kovemmin

Kuumasta kylmään ravaaminen voi laukaista hypersensitiivisen reaktion. Esimerkiksi pakkasessa urheillessa voivat keuhkot yhtäkkiä tuntua tukkoisilta ja hengitys voi vaikeutua. Varsinkin astmaatikoille kireä pakkanen voi aiheuttaa ongelmia.

2. Kuiva ja kylmä ilma altistaa migreeneille

Tutkimustulokset kertovat, että suuret muutokset ilmankosteudessa ja lämmössä voivat laukaista migreenin. Jopa pieni ulkoilmalenkki saattaa laukaista päänsäryn.

3. Pöly ja home voivat altistaa allergioille talvellakin

Allergiaoireet eivät keskity pelkästään kevääseen ja kesään, vaan antihistamiinia voi joutua ottamaan talvellakin. Kovilla pakkasilla useimmat lemmikit viihtyvät mieluummin sisällä, mikä lisää nopeasti pölyn määrä.

Jos kadut ovat sulat, on katupölyä jo talvella. Lisäksi sisään kantautuva lumi voi lisätä homeen riskiä.

Lähde:

Lue lisää:

2 kommenttia