Terve.fi

Paleltumilta välttyy pakkasilla

Paleltumilta välttyy pakkasilla
-Toistaiseksi niiltä on vältytty, mutta epäilenpä pian alkavan tapahtua. Yleensä vuodessa sattuu puolenkymmentä vakavampaa tapausta, ylilääkäri [b]Sirpa Asko-Seljavaara[/b] Töölön sairaalasta kertoo.
Julkaistu: 28.6.2006
Asko-Seljavaaran mukaan ihmiset osaavat pysytellä sisätiloissa nurkkien paukkuessa. Yllättäen tapaturmia sattuu taajempaan lauhemmalla kelillä.
-Esimerkiksi kymmenen asteen pakkasella porukka uskaltaa lähteä liikkeelle. Nuoret palelluttavat kätensä ja jalkansa ravintolaillan päätteksi. Puliukot tuupertuvat hankeen. Vantaan Peijaksen sairaalassa noteerattiin vuodenvaihteen tienoilla yksi tapaus. Pitkään ulkosalla värjötellyt henkilö oli palelluttanut jalkansa.
-Soittoja sen sijaan on tullut jonkin verran. Ihmiset ovat kylmettäneet varpaansa ja kyselleet hoitovinkkejä, osastonhoitaja [b]Päivi Kuusela-Louhivuori[/b] sanoo. Kuusela-Louhivuoren mukaan jäätymistapauksissa kannattaa tarkkailla varpaiden väriä. -Jos jalat ovat selkeästi punaiset, ei pitäisi olla hätää. Varpaat kyllä sulavat aikanaan. Jos tunnottomuus jatkuu pitempään, kannattaa tietysti tulla vastaanotolle. Näyttää siltä, että ihmiset ovat oppineet pukeutumaan sään mukaan, Kuusela-Louhivuori arvioi.
Kommentoi »