Tämän takia uni on paras terveysteko

Tämän takia uni on paras terveysteko
Suomalaiset nukkuvat vähemmän kuin koskaan ja etenkin työssä uupuminen on lisääntynyt. Silti laiminlyömme helposti ilmaista ”terveystuotetta”, todellista sielun superfoodia eli nukkumista.
Kuvat
Julkaistu 4.5.2016

Unen vaikutus sairauksiin

Unesta helposti nipistetään, jos elämässä on muuten kiireistä. Uni on herkkä terveyden mittari ja unettomuus yleinen ongelma, joka vaivaa välillä meistä jokaista. Fyysinen tai psyykkinen kuormitus saa unen helposti sekaisin.

Unen lyheneminen tai liikaa nukkuminen lisää kakkostyypin diabeteksen ja sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Pitkään jatkunut huonosti nukkuminen on yhteydessä myös muihin sairauksiin, kuten lihavuuteen, masennukseen, verenpaineen kohoamiseen, kroonisiin kipuihin, tulehdussairauksiin ja onnettomuusalttiuteen.

Yöllinen ”aivojen pesu”

Aivot saavat nukkuessa tarvitsemansa levon. Unen aikana aivo-selkäydinneste huuhtoo aivojen soluvälitiloja ja kuljettaa pois kuona-aineita. Uni toimii pesukoneena huuhtoen ja puhdistaen plakit aivojen pinnalta. Aivojen kovalevyltä tyhjentyvät turhat tiedostot. Varsinkin tietotyössä kirkkaat aivot ovat tarpeen. Jos unen aikana esiintyy esimerkiksi epätasapainoista hengitystä, kuorsausta tai uniapneaa, tätä puhdistumista ei pääse tapahtumaan.

Palautuminen

Monet ihmiset sanovat nukkuneensa yli yhdeksän tuntia ja silti ovat väsyneitä. Liika nukkuminen ei ole hyväksi. Ihminen voi kärsiä myös viivästyneestä yön aikaisesta palautumisesta tai hänen unensa ei ole lainkaan palauttavaa.

Myöhäinen liikunta, stressaavat ajatukset tai esimerkiksi elektronisten laitteiden liikakäyttö viivästyttävät unenaikaista palautumista. Lyhyet päiväunet ja hengitys- ja rentoutusharjoitukset auttavat palautumiseen päivän rasituksista.

Unihäiriöt

Unihäiriöt ovat työssäkäyvien toiseksi yleisin vaiva kipujen jälkeen. Psykososiaaliset tekijät vaikuttavat uneen usein enemmän kuin muut sairaudet. Unihäiriöt alkavat usein elämäntilanteen muutoksesta.

Silloin olisi tärkeä saada riittävää tukea ja neuvontaa sekä kohdata vaikeudet päivällä, ei vuoteessa.

Unihäiriöitä on erityyppisiä. Toisilla on vaikeutta nukahtaa tai pysyä unessa. Toiset heräävät liian aikaisin tai ovat tyytymättömiä oman nukkumisensa laatuun. Jotkut pitkään nukkuvat kärsivät siitä, että unen aikana ei tapahdu riittävää palautumista.

On tärkeä erottaa toisistaan tilapäinen unettomuusoire, joka välillä vaivaa meitä kaikkia ja pitkään jatkunut (yli 3 kk kestänyt) sairaudeksi kehittynyt ja hoitoa vaativa unettomuusoire toisistaan.

Mielenhallinta avuksi nukahtamiseen

Hyvä uni edellyttää rauhallista mieltä ja ruumista, sopivaa ympäristöä ja oikeaa rytmitystä. Jos illalla murehtii unen saamisesta ja vilkuilee kelloa, tulee vain huolestuneeksi. Tämä lisää ylivireystilaa ja saa yrittämään nukkumista vielä enemmän. Se vain pahentaa tilannetta.

Näin noidankehä on valmis ja unettomuuskierteen taustalla oleva ylivireys vaan lisääntyy. Tietoinen keskittyminen rentouteen, hyvään mieleen ja kiitollisuuteen auttaa nukahtamisessa.

Hengitys ja rentoutuminen

Kannattaa kiinnittää huomionsa hengityksen rauhoittavaan vaikutukseen. Uloshengityksen jälkeen on pieni tauko, jolloin hengityslihakset rentoutuvat. Hengitysrytmiään voi kuulostella ja mielikuvin saada hengityksensä rauhoittumaan. Rentouttavat mielikuvat usein helpottavat rauhoittumista ja nukahtamista.

Unettomat ovat taipuvaisia jännittämään ja kireät lihakset ja mieli estävät unen tulon. Näin kehittyy helposti psykofysiologinen yliaktiivisuuden kierre. Erilaiset rentoutusmenetelmät, kuten lihasten vuoroittainen jännitys ja rentoutus helpottavat tässä. Samoin tietoinen hengittäminen, mindfulnessin, meditaation ja mielikuvatekniikoiden harjoittaminen.

10 x unettomuuden hoito 

1. Huolehdi terveydestäsi ja tarkista elintapasi.

3. Lisää liikuntaa, mutta kiinnitä huomiota siihen, että se tapahtuu tarpeeksi ajoissa ennen nukkumista.

5. Huolehdi säännöllisestä unirytmistä ja nuku 7-9 tuntia.

6. Käsittele huolet päivällä ystävien kanssa tai kirjoita huolipäiväkirjaa. Illalla rauhoitu, ja tee hengitys- ja rentoutusharjoituksia.

7. Sulje kännykkäsi ja tietokoneesi riittävän aikaisin ennen nukkumaanmenoa.

8. Tee nukkumisympäristö otolliseksi. Aseta valo ja lämpötila sopiviksi ja vältä melua sekä laita häiritsevät esineet pois. Vuode on vain nukkumista ja rakastelua varten.

9. Ajattele sängyssä jotain mikä siirtää huomion pois unen yrittämisestä, ajattele unta edistäviä ajatuksia.

10. Jos omahoito ei riitä ja unihäiriöt ovat jatkuneet pitkään, kannattaa hakeutua psykoterapiaan unta häiritsevien huolten käsittelyä varten. Kannattaa myös ottaa yhteyttä lääkäriin muiden sairauksien poissulkemiseksi sekä mahdollisen lääkityksen aloittamiseksi.

Kirjoittaja on psykoterepeutti, fysioterapeutti, LCF life coach ja NLP Master practice. Voit lukea hänestä lisää täältä.

Lue myös:

Kommentoi »