Liikkumalla voit parantaa myös unesi laatua

Liikkumalla voit parantaa myös unesi laatua
Liikunta tekee aivoillesi hyvää. Laadukas uni puolestaan parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia.
Julkaistu 25.6.2015

Lisäksi laadukas uni edistää muistin toimintaa ja ehkäisee muun muassa muistisairauksia, masennusta sekä sydän- ja verisuonisairauksia.

Kaikki vaikeutuu, kun muisti pettää. Tästä syystä muistisairauksia kannattaa ehkäistä ajoissa, sillä aivot kiittävät siitä vuosikymmenten päästä. Elämäntavoillaan voi pyrkiä pienentämään muistisairauden riskiä.

Voit tarkistaa oman riskisi sairastua etenevään muistisairauteen yksinkertaisella riskitestillä. Testin löydät muun muassa Muistiliiton sivuilta.

Lähes kaikkiin riskeihin pystyy vaikuttamaan omilla aktiivisilla valinnoillaan ja siten pienentämään riskiä sairastua.

Aivot rakastavat liikuntaa ja aktiivisuutta 

Aivojen vaaliminen on pitkäjänteistä hommaa, vuosikymmenien projekti. Tässä projektissa liikunta on tärkeässä roolissa. Liikuntaa siis kannattaa harrastaa riittävästi ja säännöllisesti – vähintään puolisen tuntia viitisen kertaa viikossa.

Liikunta auttaa myös painonhallinnassa ja myös monien muiden sairauksien ehkäisemisessä, kuten sydän- ja verisuonisairauksien. Liikunta on parasta lääkettä, koska sillä ei ole haittavaikutuksia.

Aivot tykkäävät liikunnasta, sillä liikunta parantaa aivojen verenkiertoa. Tällöin aivot saavat paremmin happea ja ravinteita tehokkaammin käyttöönsä.

Tiesitkö, että lähes puolet aivosoluista on varattu liikkumiseen? Liikunta auttaa aivoja ottamaan uudet hermosolut käyttöön osaksi hermoverkkoaan.

Liikunta auttaa usein univaikeuksissa 

Liikunta parantaa myös unen laatua. Univaikeuksista kärsiville suositellaan usein reipasta liikuntaa alkuillasta, jolloin uni nukkumaan mennessä on helpompi saada. Hyvin nukutun yön jälkeen muistikin toimii paremmin kuin huonounisen yön jälkeen.

Hyvä uni auttaa ehkäisemään myös sydän- ja verisuonisairauksia sekä tyypin 2 diabetesta.

Lisäksi liikunta pitää mielen virkeänä ehkäisten alakuloa ja masennusta. Liikunnan myönteinen vaikutus mieleen vain lisääntyy, kun yhdistät sosiaalisuuden liikkumiseesi: ystävän kanssa harrastettu liikunta on lähes tuplatehokasta. Liikunta toimii aivojen aktivoijana samaan tapaan kuin sanaristikoiden tai sudokujen ratkaiseminen. Liikkumalla saat kuitenkin enemmän myös muita terveyshyötyjä.

Liikunnan aloittaminen ei koskaan ole liian myöhäistä!

Kommentoi »