Milloin väsymys on liiallista?

Milloin väsymys on liiallista?
Mene lääkäriin, jos väsymykseen ei löydy hyvää syytä.
Julkaistu 24.3.2016

Rappusia ylös kiivetessä uuvuttaa, kävelylenkki ei virkistä ja työpäivän jälkeen tiski­koneen täyttö tuntuu suurelta ponnistukselta.

Onko syytä huolestua?

– Jos ei jaksa tehdä asioita, joita on tottunut tekemään, kannattaa mennä lääkäriin, yleislääke tieteen erikoislääkäri, urheilulääkäri Jaakko Halonen Jyväskylän Terveystalosta toteaa.

Väsymyksen syy kannattaa aina selvittää. Muisti alkaa pian temppuilla ja tarkkaavaisuus ja keskittyminen häiriintyvät. Auton rattiin tarttuminen on riski – ja sitä paitsi kielletty tie liikennelaissa.Uupumus ei myöskään edistä oppimista.

– Tieto säilyy mielessä päivällä. Unen aikana aivot siirtävät opittua pitkäkestoiseen muistiin. Jos ei nuku, asiat unohtuvat, tutkimusprofessori Minna Huotilainen Työterveyslaitokselta kertoo.

Väsymys vaikuttaa nopeasti mielialaankin. Se tekee ärtyneeksi ja voi jopa sairastuttaa.

– Jos on muutenkin taipumusta masennukseen, univaje voi laukaista sen, Huotilainen sanoo. 

Dieetti voi väsyttää

Lääkärissä selvitetään, millaisesta väsymyksestä on kyse. Se voi olla voimattomuutta tai uupumusta. Siihen voi liittyä unettomuutta tai tunnetta siitä, että on liian kuormittunut. Myös tilanteen kestolla on merkitystä.

– Jos väsymys helpottaa viikonloppuna tai lomalla, työnteon vähentäminen auttaa usein, Halonen sanoo.

Syyt voivat olla hyvin moninaiset: talous asioiden murehtiminen, parisuhdepulmat, arjen hektisyys tai jopa liika liikunta. Taustalla voi olla myös huono dieetti, josta ei saa riittävästi energiaa. Joskus syynä voi olla jokin vakavampi sairaus, mutta usein niihin liittyy muitakin oireita.

Tuliko jet lag -oireet viikonlopusta?

Kun väsymys pitkittyy, yhdet kunnolliset unet eivät korjaa tilannetta.

– Unirytmissä ei saisi olla arkena ja vapaalla tuntien eroa. Silloin iskee jet lag -ilmiö, Huotilainen toteaa.

Huotilainen pohtii, että nukkumisesta voisi tulla uusi trendi. Ruokavalioilla ja liikunnalla hifistelyn sijaan voitaisiin keskittyä unen ja virkeyden parantamiseen.

– Jos ei saa unta, heräilee tai aamuisin ei tunne itseään levänneeksi, asiaan pitää kiinnittää heti huomiota ja miettiä, mitä asialle voi tehdä.

Kommentoi »