Kauneus & Terveys

Mistä väsymykseni johtuu?

Antto Kajava

Työterveyslääkäri

Antto Kajava

Kysymys:

Olen 25-vuotias nainen ja kärsinyt vuosia väsymyksestä. Hemoglobiini oli viimeksi 118. Vaikka se nousee parempiin lukemiin, oloni ei helpotu. Raudanpuutetta mittaava ferritiini-arvo on ollut välillä matala 8.

Kilpirauhas­kokeetkin on otettu. Kärsin myös vatsavaivoista. Keliakiaa tai helikobakteeria minulla ei ole.

Olen 163-senttinen ja painan 54 kiloa. Olen käynyt kolme vuotta kuntosalilla, mutta hengästyn kävellessä ja leposykkeeni tuntuu korkealta. Olen uupunut ja välillä kärsin "aivosumusta".

Ajatus perheen perustamisesta tuntuu ­todella kaukaiselta. Miten ikinä jaksaisin pitää huolta­ lapsesta, hyvä että jaksan itsestäni. Mikä ­neuvoksi? 

Näytä vastaus

Vastaus:

Väsymystä voivat aiheuttaa monet asiat. Vaikuttaa siltä, että suuri osa yleisimmistä aiheuttajista on tutkittu ja suljettu pois.Et maininnut mitään unenlaadusta ja mahdollisesta kuorsauksesta. Yksi yleinen ja alidiagnosoitu väsymyksen ja muidenkin­ oireiden aiheuttaja on uniapnea eliyöaikainen heikentynyt hapensaanti.

Uniapnea johtuu yleensä nielun alueen ahtaasta anatomiasta, jota ylipainon kertyminen pahentaa. Vaikka olisit hoikka etkä kuorsaa, voit silti sairastaa uniapneaa.Muut hapensaantia heikentävät tekijät, kuten astma tai tupakointi, luonnollisesti pahentavat uniapnean oireita.

Uniapnean selvittäminen on yksinkertaista. Lääkäriasemalla järjestetään yöpolygrafia, jossa rekisteröidään unenlaatua. Sen avulla havaitaan mahdolliset unenaikaiset hengityskatkokset ja hengityksen pinnallisuus. 

Perusverikokeiden lisäksi sinulle kannattaisi tehdä myös astma- ja sydäntutkimukset. Matala hemoglobiini­ voi toki selittää väsymystäsi, mutta oireiden pitäisi parantua, kun hemoglobiinitaso korjaantuu.

Myös pitkään jatkunut depressio voi aiheuttaa ruumiillista väsymystä, ja myös pitkään jatkunut väsymys voi altistaa masennukselle. Voit tehdä masennustilan seulontakyselyn itse jo valmiiksi ennen vastaanottoa. Etsi netistä BDI (Beck’sDepression Inventory) ja vie se täytettynä lääkärillesi. Muista lomaketta täyttäessäsi arvioida tilannettasi vähintään kahden viikon keskiarvona kyselyn täyttöpäivästä­ taaksepäin.

Jos sinusta tuntuu, ettei nykyisellä terveysasemallasi asia etene, sinulla on oikeus vaihtaa terveysasemaa jopa kuntarajojen ulkopuolelle. Joka tapauksessa, olen varma että vaivasi on hoidettavissa, joten älä lannistu! 

Julkaistu: 27.10.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Kauneus ja Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla sekä terve.fi:ssä. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.