Terve.fi

Näitä ravinteita tarvitset raskaana

Näitä ravinteita tarvitset raskaana
Ravinnon ja ruokien merkitys korostuu raskaana. Vaikka ennen raskautta et olisikaan ollut erityisen kiinnostunut erilaisten ravinteiden saantisuosituksista, kannattaa odottaessa niihin kiinnittää huomiota. Lue lisää.
Julkaistu: 22.5.2009

Ravinnon ja ruokien merkitys korostuu raskaana. Vaikka ennen raskautta et olisikaan ollut erityisen kiinnostunut erilaisten ravinteiden saantisuosituksista, kannattaa odottaessa niihin kiinnittää huomiota, sillä silloin nainen ei niin sanotusti syö vain omaan nälkäänsä. Tässä onkin WebMd-verkkosivuston julkaisema lista ravinteista, joita naisen tulisi saada suositusten mukaisia määriä raskaana ollessaan.

Kalsium

Kalsiumia pitäisi saada raskauden aikana noin 1000 milligrammaa vuorokaudessa. Kalsiumin avulla luut kehittyvät vahvoiksi niin äidillä kuin vauvallakin. Se myös voi alentaa verenpainetta. Kalsiumia saa esimerkiksi jogurtista (lasillisessa n. 300-400 mg), maidosta (lasillisessa n. 300 mg) ja juustosta (30 grammassa juustoa noin 150-200 mg kalsiumia).

Koliini

Koliini kehittää sikiön aivoja ja ehkäisee hermostoputken vaurioita. Koliinin suositussaantimäärä on 450 milligrammaa päivässä. Sen saa helposti kananmunista (n. 270 mg/muna), lohesta (100 grammassa lohta on noin 70 milligrammaa koliinia) sekä kanasta (suurin piirtein saman verran kuin lohesta). Myös parsa- ja kukkakaalista saa kohtalaisen hyvin koliinia.

DHA (Dokosaheksaeenihappo)

DHA auttaa vauvan aivoja ja näköaistia kehittymään sekä saattaa myös suojata äitiä tulevaisuudessa sydänvaivoilta. DHA:ta pitäisi saada päivittäin noin 300 milligrammaa, jonka saa helposti syömällä rasvaisia kaloja, kuten lohta (100 grammassa n. 740 mg). Tonnikalassakin on sitä (100 grammassa lähes 200 mg).

Foolihappo

Ensimmäisen raskauskuukauden aikana foolihappo suojaa alkiota hermostoputken vioilta ja ehkäisee äitiä anemialta. Se myös auttaa torjumaan keskenmenoja sekä ennenaikaista syntymää. Päivittäinen saantisuositus on 600 mikrogrammaa. Sitä saa pinaatista (annoksesta n. 250 mikrogrammaa), valkoisesta riisistä ja spagetista (annoksesta n. 170 μg ) sekä appelsiinimehusta (lasillisessa n. 110 μg).

Rauta

Rauta suojaa ennenaikaiselta synnytykseltä sekä anemialta. Sitä tulisi saada noin 27 milligrammaa päivässä. Rautaa saa esimerkiksi täysjyvämuroista ja muista täysjyvätuotteista, sekä pavuista, kanasta ja naudanlihasta.

C-vitamiini

C-vitamiini auttaa muun muassa luita ja hampaita ja se tukee vastustuskykyä. Suositus on, että C-vitamiinia tulisi saada noin 85 milligrammaa päivässä. Se ei ole vaikeaa. Jo lasillisesta appelsiinimehua suositusmäärät ylittyvät reilusti.

Sinkki

Sinkki on olennainen osa energian tuotantoa, sekä sen avulla solut kasvavat ja uusiutuvat. Sinkin päivittäinen saantisuositus on 11 milligrammaa. Tähän pääsee esimerkiksi kulhollisella täysjyvämuroja. Myös naudanlihasta saa hyvin sinkkiä.

Lue lisää:

Kommentoi »