D-vitamiini on rasvaliukoinen vitamiini, jonka tehtävä on auttaa elimistöä kalsiumin imeytymisessä ja luun muodostamisessa. Uusimpien tutkimusten mukaan D-vitamiinin puutteella saattaa olla merkitystä tyypin 1 diabeteksen, syövän, nivelreuman ja MS-taudin synnyssä.
Rasvaliukoisena D-vitamiini varastoituu elimistöön ja sen saantiin tuleekin kiinnittää huomiota, jottei sitä kertyisi elimistöön liikaa. Osa D-vitamiinista saadaan ravinnosta ja osa muodostuu auringonvalon vaikutuksesta iholla. Suomessa riittävästi aurinkoa D-vitamiinitarpeen kannalta saadaan ainoastaan loppukeväästä alkusyksyyn.
D-vitamiinin päivittäinen saantisuositus 3-60-vuotiaille on 7,5 mikrogrammaa vuorokaudessa. Alle 3-vuotiaille lapsille, yli 60-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville saantisuositus on 10 mikrogrammaa vuorokaudessa.
Kala ja maitotuotteet ovat hyviä lähteitä
Hyviä D-vitamiinin lähteitä ravinnossa ovat kala ja kalaöljyt, maitovalmisteet, kananmuna sekä metsäsienet. Suomessa lisätään D-vitamiinia kaikkiin tavallisiin maito- ja piimälaatuihin 0,5 mikrogramma desilitraa kohti. Kolmella maitolasillisella siis saadaan noin puolet päivän D-vitamiinitarpeesta täyteen. Kaloista puolestaan esimerkiksi 100 gramman annos kuhaa sisältää D-vitamiinia noin kolmen päivän tarpeeseen.
D-vitamiinivalmistetta suositellaan päivittäin ympäri vuoden alle kolmivuotiaille lapsille sekä vähän ulkoileville vanhuksille vitaminoidun maidon ja muun ruoan ohella. Pimeänä aikana lokakuun alusta maaliskuun loppuun D-vitamiinivalmistetta suositellaan myös yli kolmivuotiaille lapsille, yli 60-vuotiaille sekä raskaana oleville ja imettäville.
Annosteluohjeita täytyy noudattaa
Terveet nuoret ja aikuiset, jotka liikkuvat paljon ulkona, syövät kalaa 2-3 kertaa viikossa ja käyttävät vitaminoituja maitovalmisteita, saavat riittävästi D-vitamiinia luonnostaan.
D-vitamiinivalmisteiden käyttö yhdessä vitaminoitujen elintarvikkeiden kanssa voi nostaa kokonaissaannin tarpeettoman suureksi. Tärkeää on noudattaa D-vitamiinivalmisteiden annosteluohjeita ja tarkistaa, ettei käytä samanaikaisesti useita eri D-vitamiinia sisältäviä valmisteita.
Lähteet:
Elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli, Helsingin yliopisto ja Kansanterveyslaitos (nykyinen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)