Terve.fi

Oletko raskaana - vältä näitä ruokia

Oletko raskaana - vältä näitä ruokia
Raskaana ollessa on syytä kiinnittää huomiota myös ruokaan. Mihin ruokiin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota?

Raskaana ollessa tulee olla hyvin tarkkana siitä mitä suuhunsa laittaa. Tietyt ruoat ja juomat voivat olla haitallisia tai jopa vaarallisia kohdussa kehittyvälle vauvalle. Pahimmassa tapauksessa jokin ruoka-aine tai ruokamyrkytys voi aiheuttaa keskenmenon.

Raskaana ollessa kiellot voivat tuntua liiallisilta varotoimilta, mutta oman vauvan terveyden riskeeraaminen niitä rikkomalla on ajattelematonta.

WebMD -verkkosivusto listasi joitain tuotteita, joita kannattaa vältellä raskauden ajan.

  • Suuret kalat, esim. valkotonnikala. Valkotonnikala eli albacore tonnikala, kuten myös muut suuren kalalajit, voivat sisältää paljon metyylielohopeaa. Se on erittäin haitallista kehittyville aivoille ja hermojärjestelmälle. Raskaana oleva tai imettävä nainen saisi syödä korkeintaan reilut 100 grammaa valkotonnikalaa viikossa.
  • Raaka tai kypsentämätön liha, siipikarja, kalaruoat ja kananmunat voivat sisältää monia bakteereja sekä viruksia. Liha ja kananmunat tulisi aina syödä kypsänä.
  • Kinkku, kalkkuna, meetvursti ja salami. Nämä tuotteet saattavat sisältää listeria monocytogenes -bakteeria, joka voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon. Näitä tuotteita ei saisi ikinä syödä, ellei niitä ole kypsennetty kunnolla.
  • Pastöroimattomat meijerituotteet. Esimerkiksi tietyt juustot, kuten Brie-, feta- ja sinihomejuustot voivat sisältää listeria-bakteeria.
  • Kylmäsavukalat voivat myös sisältää vaarallisia tasoja listeria-bakteeria.
  • Alkoholi. Raskauden aikana ei kannattaisi käyttää ollenkaan alkoholia, sillä se aiheuttaa sikiövaurioita. Erään brittitutkimuksen mukaan pienikin määrä alkoholia voi vahingoittaa sikiötä.

Lähde: WebMD.com

Julkaistu: 24.2.2009
Kommentoi »