Terveys

Oletko raskaana - vältä näitä ruokia

Raskaana ollessa on syytä kiinnittää huomiota myös ruokaan. Mihin ruokiin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota?

24.2.2009 Terve.fi

Raskaana ollessa tulee olla hyvin tarkkana siitä mitä suuhunsa laittaa. Tietyt ruoat ja juomat voivat olla haitallisia tai jopa vaarallisia kohdussa kehittyvälle vauvalle. Pahimmassa tapauksessa jokin ruoka-aine tai ruokamyrkytys voi aiheuttaa keskenmenon.

Raskaana ollessa kiellot voivat tuntua liiallisilta varotoimilta, mutta oman vauvan terveyden riskeeraaminen niitä rikkomalla on ajattelematonta.

WebMD -verkkosivusto listasi joitain tuotteita, joita kannattaa vältellä raskauden ajan.

  • Suuret kalat, esim. valkotonnikala. Valkotonnikala eli albacore tonnikala, kuten myös muut suuren kalalajit, voivat sisältää paljon metyylielohopeaa. Se on erittäin haitallista kehittyville aivoille ja hermojärjestelmälle. Raskaana oleva tai imettävä nainen saisi syödä korkeintaan reilut 100 grammaa valkotonnikalaa viikossa.
  • Raaka tai kypsentämätön liha, siipikarja, kalaruoat ja kananmunat voivat sisältää monia bakteereja sekä viruksia. Liha ja kananmunat tulisi aina syödä kypsänä.
  • Kinkku, kalkkuna, meetvursti ja salami. Nämä tuotteet saattavat sisältää listeria monocytogenes -bakteeria, joka voi aiheuttaa muun muassa keskenmenon. Näitä tuotteita ei saisi ikinä syödä, ellei niitä ole kypsennetty kunnolla.
  • Pastöroimattomat meijerituotteet. Esimerkiksi tietyt juustot, kuten Brie-, feta- ja sinihomejuustot voivat sisältää listeria-bakteeria.
  • Kylmäsavukalat voivat myös sisältää vaarallisia tasoja listeria-bakteeria.
  • Alkoholi. Raskauden aikana ei kannattaisi käyttää ollenkaan alkoholia, sillä se aiheuttaa sikiövaurioita. Erään brittitutkimuksen mukaan pienikin määrä alkoholia voi vahingoittaa sikiötä.

Lähde: WebMD.com

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt