Terve.fi

Näitä et löydä terveellisestä ruokavaliosta

Näitä et löydä terveellisestä ruokavaliosta
Mitä tulee terveelliseen ruoanlaittoon, voi resepteissä piileksiä useitakin huonoja valmistusaineita.
Julkaistu: 6.2.2009

Lisa Young, ravitsemustieteen professori New Yorkin yliopistosta, uskoo huonompien ravintoaineiden olevan niitä, jotka sisältävät runsaasti rasvaa, etenkin tyydyttynyttä rasvaa, kuten voi.

“Rasvat sisältävät enemmän kaloreita grammaa kohti kuin hiilihydraatit ja proteiinit", sanoo Young.

On olemassa ainakin kymmenen yleistä ruoka-ainetta, joille voi näyttää punaista lippua - jos kalorit ja rasvan määrä huolestuttavat sinua. Young listaa valmistusaineet, joiden käyttöä ruoanlaitossa kannattaa harkita ja välttää.

Majoneesi

Ei ole harvinaista, että resepti sisältää neljänneskupillisen majoneesia annosta kohden. Majoneesi sisältää kuitenkin erittäin paljon energiaa, 1/4 kupillista noin 396 kaloria ja 44 grammaa rasvaa, ja tähän päälle vielä reseptin muut ainesosat. Munan keltuaisista johtuen majoneesi sisältää myös paljon kolesterolia.

Korvaa majoneesi salaattikastikkeissa esimerkiksi öljypohjaisella kastikkeella tai hedelmämehulla. Myös ruokajogurtti tai kevytkermaviili voi toimia korvikkeina majoneesille.

Kerma ja kermaviili

Usein keittoihin ja kastikkeisiin lisätään loraus kermaa makua pehmentämään. Tämä lisää kalorimäärää 205 kalorin verran ja rasvamäärää 22 gramman verran annosta kohden. Tyydyttynyttä rasvaa annos sisältää 14 grammaa. Kevyt kermakin on vain hiukan parempi, sisältäen 174 kaloria ja 18,5 grammaa rasvaa.

Kermaviili häviää kaloreissa majoneesille, mutta sisältää siitä huolimatta 1/4 kupillista kohden runsaat 123 kaloria ja 12 grammaa rasvaa. Kevytkermaviilissä määrät melkein puolittuvat, joten kannattaa suosia sitä, jos kermaviiliä ei voi korvata muulla kevyemmällä aineksella. Myös ranskankerman ja smetanan voi yleensä korvata kevytkermaviilillä.

Juustot

Youngin mukaan merkittäviä rasvanlähteitä ovat myös juustot. “Suosimalla vähärasvaisia vaihtoehtoja, auttaa asiaa todella paljon”, Young muistuttaa.

Keskiarvona 3 viipaleesta juustoa saa 96 kaloria ja 7 grammaa rasvaa. 5-prosenttisessa kevytjuustossa vastaavat määrät ovat huomattavasti pienemmät, 51 kaloria ja 1,5 grammaa rasvaa. Rasvattomassa raejuustossa taas puoli purkillista antaa vain 80 kaloria ja 0,3 grammaa rasvaa. Ei luulisi olevan vaikeuksia valita!

Voitaikina

Voitaikina saattaa aiheuttaa ongelmia valtimoita tukkivilla transrasvoilla. Leivonnaiset voivat sisältää jopa 5 grammaa trans-rasvoja annosta kohden.

Lisäksi energiaa jo pelkään viineriin tarvittava voitaikinamäärä tuo noin 170 kaloria ja rasvaa 11 grammaa. Ja tämä kaikki ilman täytettä! Myöskään torttu- ja lehtitaikinan energia- ja rasvamäärät eivät juuri poikkea voitaikinasta. Muista siis kohtuus tai vaihda viineri pullaan!

Makkara

100 grammassa perinteistä lenkkimakkaraa on energiaa huikean 230 kalorin ja rasvaa 18 gramman verran. Tyydyttyneen rasvan osuus on melko korkea, 7 grammaa. Lisäksi valmiit makkarat sisältävät kohtalaisen paljon suolaa.

Markkinoilla on nykyisin myös vähärasvaisia vaihtoehtoja, jotka sisältävät vähintään 30 prosenttia vähemmän energiaa.

Pekoni

Runsassuolainen pekoni sisältää puolta pakettia (100g) kohti keskimäärin 300 kaloria ja lähes 30 grammaa rasvaa. Huomioitavaa on myös se, että tämä määrä sisältää suolaa lähes päivittäisen kiintiön verran.

Voi

Perinteinen voi on tunnetusti tuhtia sisältäen energiaa 720 kaloria 100 grammaa kohden ja rasvaa 80 grammaa, josta tyydyttyneitä rasvahappoja 44 grammaa.

Toisin sanoen voihin leivotussa marjapiirakassa yksi annos sisältää voin osalta energiaa noin 70 kaloria, kun taas leivontamargariinia käytettäessä energiaa kertyy margariinin osalta noin 45 kaloria. Myös tyydyttyneiden rasvahappojen saanti jää hieman alhaisemmaksi leivontamargariinia käytettäessä ja ne ovat kasvirasvapohjaisia.

Usein ruoanlaitossa ja leivonnassa pienempikin määrä rasvaa riittää kuin mitä ohjeessa sanotaan. Lisäksi osan rasvasta voi korvata esimerkiksi vähärasvaisella kermaviilillä tai tuorejuustolla.

3 askelta terveellisempään ruoanlaittoon:

Jos ruoka-aine on makunsa vuoksi olennainen osa ruokaa, käytä sitä, mutta käytä vähemmän!

Jos ruoka-aine on tärkeä, yritä tasapainottaa energian ja rasvan saantia muista ainesosista. Korvaa esimerkiksi osa rasvasta kevytjuustolla tai tuorejuustolla.

Jos ruoka-aine ei ole tarpeellinen makunsa vuoksi, jätä se pois tai vaihda se terveellisempiin tuotteisiin.

Lähteet: WebMD ja Fineli

Kommentoi »