Mykoplasmat ovat pieniä soluseinättömiä bakteereita. Soluseinän sijaan mykoplasmoilla on kolesterolia sisältävä solukalvo. Soluseinän puuttumisen takia harvat antibiootit tehoavat mykoplasmoihin.

Mykoplasmoja tunnetaan lähes pari sataa erilaista, mutta niistä vain reilu kymmenkunta aiheuttaa ihmisille tauteja.

Muista hengitystieinfektioista poiketen mykoplasmainfektioita esiintyy pääsääntöisesti 5 - 45-vuotiailla, joista eniten ikäryhmässä 10 - 20-vuotiaat.

Muita yleisimpiä mykoplasmoja, jotka pystyvät aiheuttamaan ihmisille tauteja ovat mm. Mycoplasma genitalium, Mycoplasma hominis, Mycoplasma fermentans ja Ureaplasma urealyticum. Kyseisiä mykoplasmoja esiintyy hyvin laajasti myös täysin terveillä ihmisillä, joten taudin aiheuttajaa on vaikea osoittaa juuri mykoplasmaksi yksittäisillä potilailla.

Lähteet:

Mycoplasma pneumoniae -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Mycoplasma genitalium -infektiot, Lääkärin käsikirja, Kustannus Oy Duodecim 2016.

Korppi M. ym. Mikrobiologia, Kustannus Oy Duodecim 2010.

Mykoplasmat ja ureaplasmat taudinaiheuttajina, Lääkärikirja Duodecim, Kustannus Oy Duodecim 2017.

Terve.fi

Mykoplasma - 32014

Olen 50v,hoikka nainen. Sairatuin helmikuun alussa kurkkukipuun ja kuumeeseen n.38 astetta,tauti kesti viikon jonka jälkeen ei tullut nuhaa, vaan keuhkot alkoivat oireilla, tuli yskää, limannousua ja hengenahdistusta. Poika toi taudin varusmiespalvelu paikastaan, jossa oli sairastunut itse. Kävin terveyskeskuksessa , mutta en päässyt lääkärille, koska tulehdusarvot eivät kohonneet.Lopulta 15 toukokuuta yleisvointi oli tosi huono,lievää lämpöä n.37 ja pääsin lääkärille. Sain doximed 150 mg/1 kertaa vrk, 8 päivää keuhkoputken tulehdukseen. Ei helpottanut oloa. Otettiin perusverenkuva,spiro,rontgen ja ekg kaikki ok. Mykoplasma vasta-aine kokeen tulos 27.5: IgG-luokan vasta-aineet selvästi koholla. Matala, ei diadnostinen IgM-luokan vasta-ainetaso. Äskettäiseen infektioon viittaava löydös. Sain surlid 150 mg/2 kertaa vrk, 14 vrk ajan, helpotti vähän mutta oireet pahenivat kuurin loputtua. kahden viikonkuluttua lääkäri totesi keuhkokuumeen, johon doximed 100 mg/2 krt vrk, 2 viikon ajan. Oireet palasivat takaisin, otettiin verikokeita ja rontgen,kaikki ok, paitsi S IgE 400, B-Leuk 8,9, L-Eos 0,46, L-Monos 9,5. Mykoplasma vasta-ainetesti 17.8: Korkea IgG-luokan vasta-ainetaso. Ei diagnostista muutosta vasta-ainetasoissa. Ei äskettäiseen infektioon viittaavaa. Lääkäri kehoitti minua menemään psykologille, vakuuttivat että mykoplasmaa ei enää voi olla. Kuitenkin keuhkot on kipeät yskin joka päivä limaa ja välillä on tullut veristä limaa ja vähäinenkin liikunta saa erittäin huonovointiseksi. Poika parani saatuaan azithromysin 250 mg/2krt vrk,5 vrk ajan, sitten doximed 150mg/2 krt vrk, 2 viikkoa. 6-kuukautta sairastettuaan. Olen sairastanut nyt 7-kuukautta.