Terve.fi

Liikunta mykoplasman jälkeen?

sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri

Arja Mursu
Julkaistu 1.4.2015

Kysymys:

17-v. astmaatikko tyttäreni sairasti viikon voimakasta, välillä taukoamatonta yskää. Oli myös alussa pientä nuhaa ja lämpöilyä. Lääkäri epäili mykoplasmaa ja määräsi Zithromax-antibiootin 3pv ja yskänlääkkeeksi Codesan comp. Läkärin mukaan keuhkot olivat karhean kuuloiset. Kuinka pian mykoplasman sairastamisen jälkeen voi jatkaa liikuntaharrastuksia (tanssi ja juoksu)? Yskä ja puolikuntoinen olohan voi jatkua pitkään. Kannattaako astmaatikon hillitä yskää kyseisellä yskänlääkkeellä vaiko tyytyä astmalääkkeisiin ja yskimiseen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymykseesi liikuntaharrastuksen jatkamisesta ei ole kovin selkeää vastausta. Sairastetun hengitystieinfektion jälkeen liikuntaa voi alkaa harrastaa siinä vaiheessa, kun kokee itsensä terveeksi eli oireet ovat helpottaneet . Tämän jälkeen suosittelen pitämään vielä yhden lepopäivän ja sen jälkeen aloittamaan liikkumisen kevyellä rasituksella omia tuntemuksia kuunnellen. Mikäli rasittaminen sujuu hyvin ja vointi tuntuu hyvältä, voi rasitusta asteittain lisätä.

Codesan comp –yskänlääkkeen valmistajan ohjeen mukaan lääkettä ei tulisi käyttää astmaatikoille, koska se saattaa pahentaa astmaoireita.  Mikäli tyttärelläsi on hoitavana astmalääkkeenä hengitettävä ”kortisoni”, sen annosta kannattaa suurentaa hengitystieinfektion aikana omalääkärin tai astmahoitajan antaman ohjeen mukaan.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.