Terve.fi

Mikä vaivaa? - 32436

Lääketieteen lisensiaatti

Jarkko Kuoppala
Julkaistu 29.8.2011

Kysymys:

Olen 31 vuotias perusterve, saliurheilua ja lenkkeilyä harrastava mies. Tai olin. Olen ollut nyt 6 viikkoa yhtäjaksoisesti, enemmän tai vähemmän, kipeä. Lämpöä on silloin tällöin n. 37,2 astetta mutta normaalisti kuumeetonta. Nielu on kipeä ja kuiva yskä vaivaa. Välillä niin pahasti, etten voinut 3 päivään puhua tai niellä. Lääkäri ei katsomalla todenut angiinaa. Voimat on koko ajan lopussa ja olen jatkuvasti lievästi hengästynyt. Jos kävelen jyrkemmän ylämäen ylös, niin on pakko levätä sen jälkeen hetki. Verenpaine normaalissa rajoissa. Rintalastan alla on tuntunut lähes koko ajan poltetta, alkuun tuntui, että keuhkot ovat tulessa. Närästys myös vaivaa. Rintaa ei purista eikä siihen satu, mutta se tuntuu hieman raskaalta. Ikään kuin sen päällä olisi pieni paino. Nuha vaivaa ja päätä särkee ajoittain. Lisäksi kävellessä olo tuntuu huteralta ja hieman huimaa. Lääkäri määräsi Doximed-kuurin ja se on nyt lopuillaan. Olo pysynyt jokseenkin ennallaan paitsi nuha hieman hellittänyt. Join pullollisen Recipect yskänlääkettä, mutta siitä ei juuri apua ollut. Ääni on silti käheä ja nielu arka. Olo tuntuu siltä, että sydänkohtaus odottaa jos menee salille tai lenkille. Pystyn silti töissä käymään, mutta juuri muuhun ei voimia riitä. Olen hyvin harvoin kipeä, keskimäärin kerran 2 – 3 vuodessa sairastan 4 päivän influenssan. Koskaan en ole sairastanut keuhko- tai poskiontelon tulehdusta. Minkälaiset oireet on mykoplasmassa tai sydänlihastulehduksessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hyvä kysyjä,

Oireet viittaavat infektiosairauteen. Sen tarkempaa laatua ei voi varmuudella sanoa näillä tiedoilla.

Sydänlihastulehdus ja mykoplasmainfektio ovat periaatteessa mahdollisia, mutta ne ovat vain yksi vaihtoehto muiden joukossa.

Sinun kannattaa kuurin päätyttyä mennä uudelleen saman lääkärin vastaanotolle jatkotutkimuksien miettimiseksi, jos oireet edelleen jatkuvat.

Suurin osa tämänkaltaisista oireista onneksi rauhoittuu lopulta itsekseen.

Jos oireilu jatkuu, kannattaa varmasti ottaa perustulehduskokeita, keuhko- ja poskiontelo-rtg ja ekg.

Ystävällisin terveisin,

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.