Terve.fi

Voiko mykoplasma tarttua 'ristiin'?

sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri

Arja Mursu
Julkaistu 2.4.2015

Kysymys:

Hei,

minulla on mykoplasma-epäily,odotan toiseen verikokeeseen menoa.Kaikki oireet viittaavat vahvasti mykoplasman suuntaan.Kysyisin nyt,että voiko mykoplasma tarttua nielusta genitaalialueelle?Jos kumppanilla on myös vastaavan kaltaisia oireita (jotka minä epäilemättä olen tartuttanut),voiko hän suuseksissä tartuttaa mykon minun genitaaleihin?Netin mukaan on olemassa niitä eri mykoplasmoja,voiko hengitysteiden/nielun tauti siirtyä alemmas?Olen saanut epämääräisiä oireita,jotka muistuttavat virtsatietulehdusta,mutta bakteeriviljely on ollut negatiivinen kahdesti.Sukupuolitaudit on testattu ja helmikuun alussa otettu papa puhdas.Jos tämä skenaario on mahdollinen,näkyisikö mykoplasma virtsakokeessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mykoplasma pneumoniae -bakteeri tarttuu ihmiseen hengitysteiden kautta, käsittääkseni tartuntereittiä esim sukupuoliteitse ei ole kuvattu.  Mykoplasmat, jotka aiheuttavat infektioita genitaalialueella, ovat eri lajeja kuin hengitystieinfektioita aiheuttava mykoplasma.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.