Terve.fi

Yli viikon nuhaa, yskää ja lämpöilyä. Mykoplasmaako?

sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri

Arja Mursu
Julkaistu 31.3.2015

Kysymys:

Olen 17-vuotias poika. Harrastan kilpahiihtoa. Seurakaverillani todettiin mykoplasma pari kuukautta sitten. Nyt minulla on ollut yli viikon ajan nuhaa, yskää ja pientä lämpöilyä. Onko minulla mykoplasma ja tarvitsenko lääkekuurin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireesi sopivat esim. ylähengitystieinfektioon. Oireiden perusteella infektion aiheuttajamikrobia ei voi kuitenkaan selvittää. Lievissä ylähengitystieinfektioissa tämä ei yleensä ole tarpeenkaan, vaan sekä mykoplasman että muiden mikrobien aiheuttama tauti paranee itsestään. Tutkimalla verinäytteestä vasta-aineet voidaan selvittää, onko kyse mykoplasmasta. Lievän ”mykoplasmataudin” suhteen näyttöä hoidon tehosta ei kuitenkaan ole.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kun lähetät kysymyksen asiantuntijoille, toimitamme ne eteenpäin nimettöminä. Vastauksia julkaistaan Apu Terveys -lehdessä Klinikka-sivuilla. Kaikkiin kysymyksiin emme valitettavasti voi vastata. Käsittelemme viestiäsi luottamuksellisesti. Poistamme sen 2 kuukautta vastaanottamisen jälkeen. Emme kerää tai säilytä mitään tietoja viestien lähettäjistä.